Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-kvinnors kongress startar i dag

I dag startar Socialdemokratiska kvinnoförbundets kongress i Stockholm. Anita Tärneborg är ett av fyra ombud från Dalarna. Bland annat ska en ny förbundsordförande väljas.

Förbundsmötet börjar i dag lördag, men i gårkväll var det mingel med LO.

Av de hundra ombudet kommer fyra från Dalarna: Anita Tärneborg, Avesta, Ulla-Britt Mikaelsson, Grängesberg, Elin Norén, Smedjebacken och Ulla Burell, Hedemora. Yvonne Karlén, Borlänge är ersättare i förbundsstyrelsen och Agneta Andreasson Bäck från Hedemora sitter i valberedningen.

S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad kommer att avgå efter bara två år på posten. Valberedningen föreslår att Carina Ohlsson blir ny ordförande.

– Det är tungt att Lena avgår, tycker jag, säger Anita Tärneborg. Vi tycker alla om henne och det har varit en bra stämning i styrelsen. Hon har haft ett tufft arbete med att röja efter den förra ordföranden och nu har hon inte längre tid.

Anita Tärneborg tror dock att Carin Ohlsson blir en bra efterträdare.

Daladistriktet har en motion som ska behandlas. Dalarna s-kvinnor vill att S-kvinnor ska inventera hur tjänster och befattningar inom dagens FN-organisation är besatta och ta upp dessa frågor i partiet för att öka andelen svenska kvinnor och män inom FN.

Anita Tärneborg tycker att S-kvinnor behövs och de viktigaste frågorna är livsvillkoren för kvinnor. Det handlar om lönen.

– Men också om att männen tar sitt ansvar för barnen, det är början till jämställdhet på riktigt. Vi driver tredelad föräldraförsäkring. Jag tror att många fler män vill vara hemma om de bara får.

Anita Tärneborg är förvånad över att inte fler tjejer engagerar sig mot ”gubbväldet”.

– Jämställdheter har stått stilla.

Kongressen handlar för henne om att få inspiration av mötet med andra och atmosfären.

Hon kommer också att passa på och skryta över Avesta.

– Jag är jättestolt över att vi har många ”nattis”-platser och att vi inte har några delade turer, säger Anita Tärneborg.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se