Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S lovar heltid till alla vårdanställda som vill

Jobba 7 till 19 med tre timmars rast mitt i är ingen dröm för ensamstående föräldrar. Nedskärningar och indragna tjänster inom vård och äldreomsorgen i Falun gör att det blivit allt vanligare med delade turer för personalen, en utveckling som oroar facket. Nu reagerar Socialdemokraterna.

En följd av personalminskningen är att det blivit mer och mer delade turer för de som jobbar kvar. Med delade turer menas att personalen gör ett pass på förmiddagen för att sedan ta rast några timmar och återkomma till arbetsplatsen på eftermiddagen/kvällen, då det är som mest belastning.
- Det är många som inte orkar arbeta heltid när det är som i dag, det här är en mycket viktig fråga, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Falun.
- Vi försöker driva och förankra våra frågor oavsett vilka som styr, men vi har fått avslag från Faluns nuvarande borgerliga majoritet, fortsätter hon.

Heltid för alla

Oppositionsråd Johnny Gahnshag, S, lämnar nu tydligt besked på två saker. Socialdemokraterna vill dels erbjuda alla anställda heltid inom vården, och på sikt vill de ha ett stopp på delade turer.
- Det här är både en arbetsmiljöfråga och en fråga om kvaliteten inom vården. Det handlar även om att kommunen ska vara en attraktiv arbetsplats, säger oppositionsråd Jonny Gahnshag.
- Konkreta förbättringar är viktigare än snygga annonser när det gäller att marknadsföra Falun, fortsätter han.

Personalen delaktig

Gahnshag menar att det handlar om en omorganisering, och att det därför inte ska behöva kosta någonting.
- Det finns mängder av exempel på modern schemaläggning där personalen är delaktig. Avesta och Hedemora är exempel på kommuner som är i mål med detta, men Falun ligger efter. Nu vill vi ha fyra år så att vi kan komma i kapp igen, avslutar Gahnshag.

MATTIAS GÖTHBERG