Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S lyfter fram skolan och jobben i valrörelsen

Annons

Förra veckan höll de rödgröna partierna i Falun gemensam valupptakt. Men ett rödgrönt samarbete är inte heligt för Jonny Gahnshag (S), oppositionsråd som hoppas bli kommunalråd efter valet.
- Det rödgröna alternativet går först. Men om vi inte har majoritet med de rödgröna kan vi samarbeta med alla partier som ställer upp för allas lika värde, säger han.

Efter valet 2002 bildade socialdemokraterna koalition med centern och miljöpartiet. Men efter förra valet gick centern med den nuvarande alliansen. Gahnshag håller nu dörren öppen för en koalition med något eller några av de borgerliga partierna, om det inte går att bilda rödgrön majoritet.
- Om vi fått stryk eller det är ett osäkert läge kan vi inte som största parti sitta med armarna i kors. Vad som helst kan hända.
Faluns socialdemokrater vill profilera sig främst med frågorna om skolan och jobben i valet.
- Skolan har haft det tufft, det måste ske ett trendbrott. Man kan alltid göra andra prioriteringar. Det märks att vi haft en moderatledd majoritet. Det är nu tio procent fler barn per vuxen i förskolan, det måste vi ändra på.

Extra till grundskolan

Partiet vill ta tre miljoner från gymnasieskolan och lägga sju extra på förskolan och elva på grundskolan där behoven är störst. Nedslitna skolor måste också rustas till modern standard, anser s.
- Elevhälsan måste få mer resurser, problemen blir inte mindre, säger Karl-Erik Pettersson, fullmäktiges ordförande om s vinner valet.
Jonny Gahnshag reagerar mot påståenden att pensionsavgångar ska upphäva arbetslösheten i Dalarna.
-Vi har faktiskt högre arbetslöshet i Falun än i riket i synnerhet för ungdomar, den är 25-30 procent. Pensionsavgångarna dröjer fem-tio år och så länge kan de inte vänta.
Roza Güclu som kandiderar till riksdagen menar att regeringen måste ge kommunerna förutsättningar att skapa jobb.
- Vi vill tillskapa 12 miljarder där 33 miljoner går till Falun. Kommunerna är drabbade av sänkningar, arbetsförmedlingen har inte möjlighet att placera och kommunerna har svårt att ta emot praktikanter.

Rättvisefrågor

Jonny Gahnshag anser att näringslivsklimatet var bättre i Falun när s regerade ihop med centern.
- Det skapades nya jobb i Falun.
Nu visar Svenskt Näringslivs kommunranking att Falun rasat.
Roza Güclu vill annars främst lyfta fram rättvisefrågor.
- Barnen är viktiga. Barnfattigdomen, socialbidragen och missbruket ökar. Vi ska fördela resurser på bättre sätt.
Socialdemokraterna tänker återställa socialbidragen i Falun, som sänkts av alliansen, till bruttonormen som tidigare. Vidare vill partiet ta bort avgifterna för skolluncher som lärarna äter, de så kallade pedagogiska måltiderna.

Utvärdera entreprenader

Bostadsbyggande är en viktig valfråga för s.
- Vi har faktiskt många byggbolag i Falun och ett jättebra allmännyttigt bostadsföretag. Det ska vi använda som redskap. Det är alarmerande att Dalarnas största kommun inte fått igång bostadsbyggandet, säger Jonny Gahnshag.
Socialdemokraterna vill utvärdera de fem entreprenader som kommunen lagt ut inom omsorgen. Det är inte säkert det är bäst att lägga ut just verksamhet för de svagaste grupperna, menar s.
- Men vi har en del att lära och mår bra av konkurrens, säger Karl-Erik Pettersson.
Vidare vill s ta över centerns roll som landsbygdsparti och har en idé om profilområden för Faluns byar som kan kombineras med lokal service.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se