Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och MP: ”Återinför demokratin”

– Det är dags att återinföra demokratin i Gagnef, skriver S och MP i en gemensam motion till Gagnefs kommunfullmäktige.
I motionen, som undertecknats av Patrik Andersson (S) och Maria Alfredsson (MP), konstaterar partierna att antalet förtroendevalda minskade med 32 när den politiska organisationen gjordes om.

– Barn- och utbildningsnämnden försvann och de frågorna hanteras direkt i kommunstyrelsen. Socialnämnden, kulturnämnden och fritidsnämnder blev transformerade till utskott, vilket i realiteten innebär att all verkställande makt utgår från kommunstyrelsens ledamöter och dess ersättare, skriver motionärerna och fortsätter:
– Politiken förlorade insynen i verksamheten och tjänstemännen fick ett större spelrum, heter det.

S och MP anser att det visat sig genom ”tjänstemäns avvikelse från delegationsordning och kommunal­rådens maktmissbruk”:
– Nu är det dags att politiken tar tillbaka ledarskapet och att makten återges till en större mängd förtroendevalda.

Partierna föreslår en ny organisation med ett kommunalråd på heltid, två på halvtid, ett oppositionsråd på halvtid och fyra nämnder vid sidan av kommunstyrelsen och dess personalutskott.
Dessutom vill de att bostadsbolaget avvecklas och att fastighetsansvaret läggs över på miljö- och byggnadsnämnden.

Kent Olsson/DT
kent.olsson@dt.se