Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S) på 100 dalaföretag

Det är ett år kvar till valet och valrörelsen har kommit ur startgroparna.
Socialdemokraterna söker upp hundra företag och 10 000 hushåll i Dalarna i en kampanj.
– Det är väl alltid bra att politikerna är med i det som händer, säger Ted Anderses.

Han leder Borlängeförtaget EM Eriksson Steel Service som var det första som fick besök.
Ted Anderses visade runt S- riksdagsledamöterna Peter Hultqvist och Roza Güclü-Hedin tillsammans med ombudsmännen Evin Cetin och Liza Lundberg från Socialdemokraterna i Dalarna.
Med fanns också Stefan Löfven på en ljudfil som spelades upp i verkstadslokalerna. Där hörs ett samtal mellan partiledaren och en ungdom som han ringer upp på morgonkulan.
– Vi sätter fokus på ungdomsarbetslösheten. 35 000 ungdomar har varit arbetslösa i mer än sex månader och regeringens enda åtgärd är att sänka skatten. Vi tror inte det är rätt väg, säger Evin Cetin.
– Vi ser stora pensionsavgångar och vi måste säkerställa kompetensen. Vi tror det är enda chansen att växa.

Peter Hultqvist ser borlängeföretaget, nischat inom ståltillverkning, skärning och bockning, som ett bra exempel. EM Eriksson som grundades 1921 har 35 anställda och har föryngrat i ledningen.
– Det är framgångsrikt och har bra kvalitet. Det är kvalitet som betyder något i utvecklingen. Det vi vill få fram är att näringsliv, forskning och samhälle måste förenas. Det är kvalitet vi konkurrerar med, inte sänkta löner eller sämre villkor.
De fick bland annat se en av Sveriges största kantpressar, så stor att den inte går att flytta för en renovering. I så fall måste taket lyftas av.

Företaget arbetar mycket ihop med SSAB som det tillverkar profiler till. Men nätverkar även flitigt med andra företag inom Borlänge kommun. Även det en nödvändig faktor, menar Peter Hultqvist. Närheten mellan företag, fackliga organisationer och kommunen är avgörande för etableringar i Borlänge. Vi har mark och snabba beslutsvägar med personliga kontakter. Det ska inte vara komplicerat.
Roza Güclü-Hedin nämner Teknikcollege som ett bra sätt att samverka mellan olika parter.
– Samordningen måste bli mycket bättre, säger hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se