Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S sa nej till V-invit om uppgörelse

Vänsterpartisten Leif Lindström gjorde en helomvändning i fullmäktige på tisdagen. Han erbjöd sitt partis stöd till Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. Men han fick kalla handen.

– Det blir lite märkligt att göra upp med en gruppledare om det han precis pläderat emot, sa Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Fullmäktige godkände senare kommunstyrelsens, alltså Socialdemokraternas och MIljöpartiets budgetförslag och strategiska plan för nästa år och de två följande.

Fem budgetförslag låg på bordet. Förutom kommunstyrelsen så hade alliansen, Sverigedemokraterna, Omsorg för alla och Vänsterpartiet lämnat egna förslag.
Men sedan kom V:s utspel:
– Vi har ett osäkert parlamentariskt läge. Om S och MP är beredda att säga ja till vår första att-sats, så ger vi upp vår budget, sa Leif Lindström.
Att-satsen var att en oberoende part får göra en djupanalys och föreslå åtgärder för kommunen. Socialdemokraterna bad om tio minuters ajournering. Sedan kom svaret:
– Det är bättre att hitta samarbetsformer utanför fullmäktige. Vi behöver finna former inte bara mellan S och V utan även med andra, sa Jan Bohman.

En väldigt tydlig signal till borlängebor som tycker att V och S bör göra upp, menade Lindström.
– Vi räckte fram inte bara en hand, utan två händer och halva överkroppen .Vi har bjudit till. Nu hoppas jag att man kan lägga bort uppfattningen att V och jag är omöjliga att samarbeta med.
De olika budgetförslagen i fullmäktige skiljde sig inte så mycket, konstaterade Clas Jakobsson (M).
– Men allt handlar inte om pengar. Vi måste tänka lite nytt.

Det blev också en ideologiskt betonad debatt. Företrädare för alliansen talade mycket om att Borlänge bör upphöra med stödet till Folkets hus och införa LOV, Lagen om valfrihet i vården.
Kraven på privatiseringar var en pseudodebatt, menade Barbro Hietala-Nordlund (S), ordförande i omsorgsnämnden.
– LOV är inget önskemål hos medborgarna. Vi är inte rädda för något, vi är rädda om de gamla i Borlänge.

Om Folkets hus har tidigare beslutats att kommunen gradvis ska trappa ned sitt stöd.
– Alla är överens om att vi ska ta bort bidraget till Folkets hus. Men det är inte särskilt klokt att tvinga Folkets hus till konkurs, sa Nils Gossas (MP).
– De pengarna kan vi satsa på välfärden. Klarar sig inte Galaxen på egna meriter så ska de gå i konkurs, sa Jakobsson. Det blev efter flera timmar votering om budgeten där kommunstyrelsens förslag vann med 28 mot 20 för alliansens förslag. Vänsterpartiet, SD och Ofa avstod från att rösta.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se