Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S satsar på studentjobb

Sverige behöver fler företag som utvecklar nya varor och tjänster, som kan växa och anställa fler. Endast sex procent av alla småföretag och tolv procent av de medelstora företagen har uppskattats utveckla innovationer, dvs. produkter och produktionsprocesser som är nya för världen.

Av den andledningen ser vi ett behov av att satsa på studentjobb.

Många små och medelstora företag skulle kunna ha nytta av ett tätare samarbete med högskolor och universitet då det är där forskning bedrivs och den framtida kompetensen finns. Samtidigt finns det många studenter som behöver få yrkeserfarenhet inom sina områden och som skulle kunna bidra med den nya och värdefulla kompetens som företag efterfrågar. Vi vill att fler företag och studenter får möjlighet att mötas. Det kräver matchning mellan kompetensbehoven hos företag och studenter med rätt kompetens och utbildningsinriktning.
Vi kommer i vår budgetmotion föreslå att Högskolan Dalarna, liksom de 30 största lärosätena, får medel för att anställa var sin kompetensförmedlare med uppgift att matcha kompetens hos studenter med behov hos företag lokalt och regionalt.

Förslaget syftar till att fler företag ska få möjligheter att anamma nya metoder och forskningsresultat samt att studenter ska ges möjlighet att arbeta extra inom det område som utbildningen syftar till.
Studentmedarbete ska ha karaktären av riktigt arbete, men ske på deltid vid sidan av studierna. Studentmedarbetarna ska anställas enligt avtalade villkor på arbetsmarknaden.

Modellen ska syfta till att:
√ fler företag får möjligheter att anamma nya metoder, forskningsresultat etcetera från universitet och högskolor
√ fler företag produktutvecklar och/eller förbereder sig för exportsatsningar
√ fler företag säkerställer sin kompetensförsörjning då modellen möjliggör inskolning av framtida medarbetare
√ generationsväxlingen underlättas tack vare medarbetare med ny kompetens och kontakter med universitet och högskolor
√ fler studenter ges möjlighet att arbeta extra inom studieområdet, vilket senare underlättar övergången till arbetsmarknaden

Förslaget är extra viktigt för ett län som Dalarna då det innebär möjliga framtida arbetstillfällen för nyutexaminerade studenter. Genom att visa att det finns intressanta och framtidssatsande arbetsgivare i länet behöver färre av våra unga vuxna flytta från Dalarna för att hitta ett jobb. Vi Socialdemokrater tror på ett Dalarna med många växande innovationsföretag och på en ung generation som ser möjligheter att leva och bo i länet – därför satsar vi på studentjobb.

Carin Runeson (S)
Riksdagsledamot i Dalarna
Monica Enarsson (S)
Kassör i S-studenter och ordförande i IF Metalls S-förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel