Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill ha svar från M

Borde 961 miljoner kronor ha fördelats till fler kommuner och landsting?
Det undrar socialdemokraterna Carin Runeson och Kurt Kvarnström i Dalarna.
Nu har de skrivit ett öppet brev till en av moderaterna länet.

”Hur kan Ulf Berg för moderaterna i Dalarna försvara en omfördelning av en extra miljard till de rika kommunerna i Stockholmsregionen?”
Det undrar både Carin Runeson och Kurt Kvarnström i socialdemokraterna Dalarna.

I det öppna brevet till moderaten Ulf Berg, skriver de att ”vi ville fördela dessa extra 961 miljoner till alla kommuner och landsting. För Dalarna hade det givit 17,8 miljoner kronor mer. Det hade varit ett bättre alternativ än att bara gynna de redan gynnade.”
I övrigt skriver duon i brevet om arbetslösheten som ökat i landet och att den sittande alliansregeringen ”gjort det svårare för arbetslösa och sjukskriva att få ersättning från statliga försäkringar som A-kassa och sjukpenning”.

De pengar som därefter går förlorade i socialbidrag, innebär i sin tur mindre pengar till skola, vård och omsorg, menar Carin Runeson och Kurt Kvarnström och fortsätter brevet med:
”Nu sänks också stödet till landsbygden, och regeringen sparar in på underhållet av vägar och järnvägar. De borgerliga har istället valt att låna till fler skattesänkningar. Ska vi kunna sänka arbetslösheten måste det gå att bo, arbeta och driva företag i hela landet”

Avslutningsvis förklarar de båda socialdemokraterna att de är oroade över att Sverige håller på att slitas isär.
De väljer att avsluta det öppna brevet med en fråga:
”Därför vill vi fråga Ulf Berg (M) varför han tycker det är rimligt att omfördela en miljard till några få moderatstyrda höginkomstkommuner?”

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se