Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S visade upp enighet

S-kongressen gav klart godkänt till partiledaren Stefan Löfvens valstrategi och ett enat parti visades upp.
Men de hetaste debatterna fördes i slutna rum.
– Vi har tagit en mycket stark politisk plattform som vi ska vidareutveckla. Vi har tydliggjort skiljelinjerna i svensk politik, sade en nöjd Stefan Löfven efter kongressen i Göteborg.

I partiledningens scenanvisningar inför kongressen stod att visa upp ett enat parti med fokus på jobben. Löfven angav tonen med löftet om lägst arbetslöshet i EU år 2020. Han följde upp med att ge efter för SSU:s krav på 90-dagars garantin för arbetslösa ungdomar. En reform som kostar 7–8 miljarder kronor.

Såväl ombud som press hade förberett sig på het debatt om två kontroversiella frågor: Vinster i välfärden och kvoterad föräldraförsäkring. Men striderna utkämpades i slutna rum där kompromisser producerades på löpande band. Den öppna debatten blev i stället en lång lovsång till enigheten med många da capo.
Bara ett visst knorr hördes över partiledningens acceptans av regeringens jobbskatteavdrag. Löfvens framtidskontrakt med politiska prioriteringar antogs utan betydande förändringar.

Löfven ser inget konstigt med att kompromisser sys ihop före debatterna. Han pekar på att 1 924 motioner skulle behandlas på ett rationellt sätt och att det är ont om talartid.
– Det har varit en fri öppen debatt, inga problem, sade Löfven.
Kompromisserna räddade partiledningen från att bindas vid skarpa förslag men tillfredsställde tydligen ändå vänsterfalangen, med tuffa formuleringar. Vinsterna i välfärden ska ”avsevärt begränsas” och ”avgörande steg” ska tas mot mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen.
En formulering som kan ge Löfven problem gäller friskolor och kommunerna. Här sägs nu att kommunerna ska ha ett ”avgörande inflytande” vid etablering.

– En oklarhet i beslutet var att partisekreteraren Carin Jämtin och Stefan Löfven inte lyckades klargöra skillnaden mellan att ha ett ”avgörande inflytande” och att ha ett ”veto”. Där kommer diskussionen att fortsätta, säger socialdemokraten och professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld.
Han är kritisk till de slutna uppgörelserna men anser ändå att slutbilden är tydlig.
– Det blev en framgång för Stefan Löfven och hans politiska ledarskap. Han går stärkt från kongressen, säger Bjereld.

Owe Nilsson