Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så använder eleverna fula ord i arbetet mot mobbning

Hora, idiot, fula åsna, jävla mupp, cp-barn, tjockis. De hårda orden projicerades mot en vägg i inledningsscenen av föreställningen "Morgansamlingen" som elever på Söderbaumska skolans årskurs 7 framförde i veckan. Föreställningen var finalen på ett projekt mot mobbing som eleverna jobbat med under sju veckor.

Inspirerade av SVT-programmet Morgans mission påbörjade lärarna Caroline Wenedikter och Jeanette Chrisander för sju veckor sedan ett skolprojekt mot mobbning. Eleverna i årskurs 7 fick på titta på Morgan Allings populära realityserie om mobbning och sedan samtala i grupp om innehållet.

Under fem veckors tid fick de också anonymt skriva upp alla kränkande ord de sett, hört eller sagt i skolan. För att bearbeta insikterna på ett kreativt sätt skapade de en föreställning som innehöll både teater, dans, rap och anföranden. En del elever hade också tillverkat tygflugor, vars fasettögon symboliserade vikten av att se och reagera när någon råkar illa ut.

– Första gången vi läste upp vad som stod på lapparna blev det knäpptyst i rummet. Det var förvånande att höra vad vi själva sagt. Man blir avtrubbad, när någon säger bitch eller hora bryr man sig inte berättade Melker Berg, Elliot Fernqvist och Meja Roberg, elever i årskurs 7.

Showen framfördes för övriga elever under onsdagen och möttes med stort jubel. Allra mest applåder fick Albin Andersson som på ett fint sätt delade med sig av personliga erfarenheter av mobbning.

Eleverna Wilma Hjärp och Maj Gröndal förklarade att stämningen blivit bättre i skolan after att projektet drog i gång. De kränkande kommentarerna i korridorerna och på skolgården har blivit färre.

– Har man viljan och drivkraften så kan man förändra, och det har vi gjort, sa Erik Widenfalk, årskurs 7.

Under tisdagen visades ett genrep upp för föräldrar och Caroline Wenedikter berättade att många av de vuxna satt med fuktiga ögon efter föreställningen. Hon bekräftade också bilden av att det är färre kränkande ord i skolan nu.

– Det är en jättestor skillnad. Vi har pratat med eleverna och frågat om det beror på att de anger varandra med de här lapparna eller om det verkligen har blivit bättre. Och de säger att det verkligen har blivit bättre .