Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir konsekvenserna

Beslutet är redan fattat. Nu finns svart på vitt på konsekvenserna av att Falun sänker socialbidragen och ansluter sig till riksnormen.
Den 1 oktober börjar de nya reglerna gälla.

Beslutet har tagits i två omgångar; i fjol och i juni i år. Syftet är att minska kostnaderna, förklarar Lilian Eriksson (M) ordförande i socialnämnden.
- De flesta kommuner har redan de här reglerna. Här i Falun har vi varit mer generösa. Men ska pengarna räcka till alla som behöver så går det inte fortsätta så, säger hon och berättar att kommunen betalar ut totalt 900-1000 kronor i månaden mer i snitt till varje socialbidragstagare än vad andra kommuner gör.

Besparingen kan bli sju miljoner


Besparingen för kommunen med de nya reglerna kan bli så stor som sju miljoner. Försämringen för den enskilde blir också stor; vissa månader kan man gå miste om uppemot 700 kronor. Det beror på om man har rätt till utgifter för hälsovård, lokala resor, barntillägg upp till 14 år, elkostnader och hemförsäkring eller inte just den månaden.
- I dag har kommunen ett schablontillägg på 779 kronor som ska täcka de här kostnaderna. Även för den som inte har några sådana kostnader den månaden, berättar Lilian Eriksson.

Belopp efter riksnormen


- När de nya reglerna börja gälla får man ett belopp efter riksnormen som går efter om man är ensam, har barn i hushållet och liknande och sedan får man söka för extra utgifter som läkarvård och annat.
Det är rimligt, tycker hon, och understryker att de flesta inte har sjukvårdskostnader varje månad.
Renée Andersson (S) berättar att oppositionen röstat nej till en anslutning till riksnormen.

Inte stå med mössan i hand


- Folk ska inte behöva stå med mössan i hand och tigga som förr i världen. Om vi vinner valet i Falun återgår vi till det nuvarande systemet.
I dag får cirka 1000 hushåll i Falun socialbidrag. Tjänstemännen som tagit fram konsekvensbeskrivningen av en anslutning till riksnormen pekar på att det kan behövs en förstärkning på personalsidan under en övergångsperiod eftersom det blir fler ansökningar om individuell prövning för en rad olika utgifter. Kostnaden för en sådan tjänst är runt 0,5 miljoner kronor om året. Nämnden har sitt möte nästa vecka.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se