Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så förändras program och inriktningar i gymnasieskolan

Grafiskt tryck kommer att avvecklas i sin nuvarande form och ersättas av en lärlingsutbildning.
Det är en av en rad förändringar som politikerna i gymnasienämnden beslutat.

- Det har visat sig att folk i branschen tycker att det här är en bra lösning för Grafiskt tryck. Teknikutvecklingen är så snabb att skolan inte hinner med det senaste, berättar Peter Berglund, gymnasiechef.
Halva utbildningen - 1,5 år - kommer att ske ute på företag i stället för som i dag 15 veckors praktik.
- Företagen svarar då helt för den praktiska delen medan den teoretiska förläggs i skolan. En skillnad blir också att den som vill fortsätta till högskola först måste komplettera vissa betyg.

En del lokala program försvinner


En del lokala program och inriktningar av program försvinner på grund av den nya gymnasiereformen som sätts i sjön hösten 2011, berättar Berglund. Den syftar till högre kvalitet och mer enhetlighet över riket.
- Humanvetar- Friskvårds- och Idrottsprogrammen försvinner på grund av nya gymnasiereformen. Sista intaget skedde i augusti. Humanvetarprogrammet kommer att göras om och leva vidare som Beteendevetenskaplig inriktning på det Samhällsvetenskapliga programmet.
Handelsprogrammet försvinner också enligt ett tidigare beslut men det  beror på för få sökande, berättar Berglund.


Förändringar för program:
Humanvetarprogrammet, Friskvårdsprogrammet och Idrottsprogrammet försvinner på grund av nya gymnasiereformen. Humanistiska programmets språkinriktning blir kvar med kulturinriktningen startar inte. Ville eleverna gå denna inriktning kan de gå i en annan kommun.
Grafiskt tryck omvandlas till lärlingsutbildning från nästa höst
Matte/data - en av tre inriktningar på Naturvetenskapliga programmet - försvinner. Elever som läser  i årskurs ett  i dag kan inte välja den inriktningen i årskurs två. Alternativet blir då att byta inriktning eller kommun, exempelvis till Borlänge. Mediaprogrammets Text- och fotopaket försvinner. Elever som läser i årskurs ett i dag kan inte välja detta i årskurs två.
Mediaprogrammet försvinner som yrkesförberedande program och görs om till studieförberedande på tre olika program: Teknik- Estetiska och Samhällsvetarprogrammet.
Hotell- och konferensinriktningen försvinner på Hotell och turismprogrammet.
Humanistiska programmet startar som planerat med en språkinriktning.


Nya utbildningar/inriktningar som startar genom gymnasiereformen nästa höst:
Yrkesintroduktion, en inriktning av introduktionsprogram som ersätter Individuella programmet
Turism och resor inom Hotell- och turism
Fastighetsinriktning, Kyl- och värmepumpsteknik samt Ventilationsteknik inom VVS- och fastighetsprogrammet
Juridik inom Ekonomiprogrammet
Teknikvetenskap inom TeknikprogrammetKRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se