Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ge er ut, gott folk!

Igår beslöt åklagaren att lägga ner förundersökningen mot de två poliser som arbetat med registret över romer, där bland annat tusen barn registrerats. Han är inte nöjd med hanteringen, tycks mena att det registret inte är riktigt lagligt – men ändå kan ingen göras direkt ansvarig för det.

Annons

Olagligt men inget åtal. Här blev det konstigt. Jag kan verkligen förstå upprördheten hos flera romska representanter. Något som så uppenbart är ett utflöde av de etniska fördomar som finns kring romer reduceras till en fråga om dålig byråkrati.

Problemet är att det ofta är just i polisens och myndigheternas själva hantverk som fördomar befästs: Hur ska en människa klassificeras? Klassificeringens makt är oerhörd.

• • •


Åklagarens besked kommer samtidigt som det sker något slags uppvaknande när det gäller rasismen. Nazistattentatet i Kärrtorp har väckt opinionen som aldrig förr. Antirasistiska demonstrationer hölls igår, ska hållas idag – inte minst i Falun – och på söndag, i Kärrtorp.

Jag tror att få saker är så viktiga som manifestationer av det slaget. De normaliserar antirasismen. Alla ser att den normala, den vanliga attityden är den antirasistiska.
Och så händer det alltid något när vanliga människor är ute och rör på sig och demonstrerar: Människor nyss okända för varandra kommer i samspråk, eller utväxlar blickar.
I längden betyder det mer än alla knapptryckningar på nätet: I det fysiska mötet med varandra blir människan och det mänskliga till.
Så ger er ut, gott folk, varhelst ni har en demonstration i närheten!

Göran Greider
goran.greider@daladem.se