Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska integrationen i Älvdalen förbättras

En ny överenskommelse om ensamkommande flyktingbarn och deras boende, har ersatt det tidigare avtalet i Älvdalen.

Migrationsverket, Älvdalens kommun och länsstyrelsen har sett över avtalet som angår boende för barn utan legal vårdnadshavare, det vill säga asylsökande barn och ungar med uppehållstillstånd. Nu har man ersatt det gamla avtalet, vilket gynnar integrationen i Älvdalens kommun.
Numera ska man hålla tolv boendeplatser tillgängliga för ensamkommande barn, varav minst tre platser alltid ska vara åtkomliga för asylsökande barn på en ålder mellan 16 och 17 år. Tidigare hade man tio platser.

– Man kan då tro att vi tar in ytterligare två barn. Men faktum är att vi fortsätter som tidigare. Vi har inte utökat verksamheten. Vi går upp i avtalet för att få full täckning för de barn vi redan har på plats, så att staten betalar för alla, säger Mathias Jones, verksamhetschef på Solglimten.
Verksamheten kommer alltså fortlöpa som den gjort tidigare. Man tar inte in fler barn eller anställer mer personal. Kommunen kommer få statlig ersättning för att bedriva verksamheten: däribland betalas kosten, lokalen och arbetsstyrkan.

I ett och ett halvt år har man tagit emot barn på Solglimten. Bortsett från en isolerad incident där en bil avsiktligt försökte köra över ungdomarna, tycker Mathias Jones att det fungerat ypperligt.
– Verksamheten har fungerat jättebra. Älvdalingar är fantastiska och ställer upp. Den här killen som körde ­bilen var inte ens älvdaling.
Barnen är 16-18 år när de kommer till Solglimten. De har dock möjlighet att husera dem tills de fyller 21 om det skulle behövas. Meningen är att de ska få en utbildning, så att de kan försörja sig själva.
– De ungdomar vi har på Solglimten är riktigt trevliga och går i skolan allihop, säger Mathias Jones.

Stefan Rämgård/DT