Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tog dalfolket emot kungaparet

Med blommor, flaggor och leverop tog dalfolket emot kungaparet i Avesta, Hedemora, Leksand, Insjön och Falun under tisdagen.
I sitt tal till folket talade kungen mycket om vikten av att förvalta fäders arv för framtiden.

Dalarna var näst sist ut på den eriksgata som kung Carl XIV Gustaf gör genom sitt kungarike, för att fira sina fyra decennier på tronen. Tillsammans med drottning Silvia började han med ett besök i Avesta. Här välkomnades de med blommor av fyraåriga Linn Nielsen.
Med stort intresse tog kungaparet del av konstutställningen i Verket och på Avesta Art.
– Väldigt spännande och fint, sa drottning Silvia.

Resan gick vidare till Hedemora, där stora delar av centrum spärrats av för trafik under besöket. Invånare hade samlats längs Gussarvsgatan för den stora begivenheten. Ulla Dahlin, 90+, satt på första parkett. Hon fick skaka hand med drottning Silvia och utbyta några ord med kungaparet.
– De är trevliga människor. Men vad vi pratade om, det är hemligt, sa hon och log finurligt.
Bussen med kungaparet körde vidare till Leksand och folkhögskolan. Här fick drottningen ta emot fler blommor. Mohammad Shah Jalal från Bangladesh log med hela ansiktet efter att ha fått lämna sin bukett.
– Jag gillar Sveriges kung. Han är en bra person.

När kungen och drottningen ätit raggmunk med fläsk i skolmatsalen, hälsade de på eleverna vid skolans hantverksutbildningar.
Resan gick därefter till Insjön. Clas Ohlsons driftchef Per-Ove Silverstam lät kungaparet få följa varans väg genom centrallagret.
– Det var imponerande att se deras jättelager, tyckte kungen.

Något försenade kom kungen och drottningen slutligen till Stora torget i Falun – som var fullt av flaggviftande människor. Här höll kung Carl XVI Gustaf tal.
– Varje besök i Dalarna genomsyras av en stark förankring i traditionen tillsammans med djärva och kanske ibland framsynta satsningar. En tydlig framtidssatsning är Dalarnas arbete som pilotlän för grön utveckling, sa han bland annat.
Under dagen fick kungen även frågan från TV4:s reporter om hur han ser på sina 40 år på tronen.
– Det har varit väldigt spännande och lärorikt att få följa med i den utveckling som skett i Sverige och utomlands. Det är ett bra tillfälle att reflektera och tänka tillbaka på vad som har hänt, svarade han.
I dag avslutar kungen sin eriksgata med ett besök i Jämtland.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se