Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill de rena giftpölen – "Tisken är Faluns sorgebarn"

Frågan om att göra Tiskenområdet attraktivt drivs hårt av kristdemokraten Katarina Gustavsson. På tisdag håller man möte om en ny metod att muddra Tisken ren från tungmetaller.
– Det är billigare än vad man tror, säger Katarina Gustavsson (Kd).

Under tisdagen hålls ett möte på biblioteket i Falun gällande Tiskens framtid. Hittills har idéerna varit många, likaså argumenten för att låta Tisken vara i fred.

Allmänheten bjuds under tisdagen in till det allmänna mötet. Likaså föreningen Tiskens Vänner.

– Vi driver frågan stenhårt och vi tycker att det är fruktansvärt viktigt att politikerna lyfter på ögonbrynen för att lyfta fram vattnet som en infrastruktur. De ser inte vattnet som en attraktionskraft, säger Katarina Gustavsson (Kd)

LÄS MER: Så ska vattenbuss utveckla Falun

Gustavsson säger att man nu lokaliserat ett företag som skulle kunna rensa Tisken.

– Det är billigare än vad man tror. Man säger allmänt att man inte ska röra Tisken och Miljöpartiet är även de kritiska till det, men det är bara skygglappar. Man vill inte se det och det har man bestämt sig för, fortsätter Gustavsson.

Till tisdagens möte kommer personer med profession i ämnet, uppger Gustavsson. Bland annat en professor från Uppsala med, för uppgiften, erfarenhet och teknik.

– Tisken går att rensa och det går att göra Falun mer attraktiv. Det skulle bli mer inflyttning och luften skulle bli bättre med bland annat vattentrafik. Nu är det bussar som går hit och dit, men vattnet kan vara ett komplement till detta, säger Gustavsson.

LÄS ÄVEN: Muddring kan tvingas fram

Gustavsson trycker även på punkten gällande att ärendet är brådskande och att en sanering av Tisken kan vara det största som hänt efter Lugnet.

– Det här är för ung som gammal. Falun omges av vatten och man bör ta reda på de resurser som finns. Tisken är vårt ansikte utåt! Här kan vi bygga bostäder och det kan bli mer liv och rörelse, för som är nu så utarmas centrum. Tisken är Faluns sorgebarn.

Erik Lind är ordförande i föreningen Tiskens Vänner. Han säger att det finns billiga metoder att muddra Tisken.

– Vi har lagt fram förslagen till kommunen, men där har det stannat. I Finland har man muddrat en sjö som är en tredjedel av Tiskens storlek. Den kostnaden blev en miljon euro, cirka 9,7 miljoner svenska kronor och intill sjön hade det legat en batterifabrik och en kemtvätt, säger Lind.

Om samma åtgärd skulle sättas in vid en muddring av Tisken skulle kostnaden bli cirka 30-40 miljoner kronor.

– Den stora frågan är ju om man sugmuddrar Tisken. Då löser man inte upp gifterna i sjön. Ett annat förslag är att torrlägga Tisken med endast en kanal i mitten och arbeta den vägen.

LÄS MER: Rening av Tisken ingick i Kd:s budget