Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sabaton sparade inte på krutet

Sabaton fick Lugnet att gunga framåt midnatt i lördags. Bandet är som bäst med en avslappnad Brodén som är fri att prata och skoja mellan låtarna.
Visuellt var konserten en höjdare.

Publiken får vänta till tonerna av Europes "The final countdown". Plötsligt faller skynket och ett krigsmålat Sabaton springer ut på scenen. Bandet börjar med "Ghost division" och spelar sedan som utlovat alla låtarna från "Art of war"-skivan utan mellansnack.
Det är minst sagt hög energi på scenen. "Snowy Shaw" trummar på som om han körde ett träningspass, Joakim Brodén springer fram och tillbaka med mikrofonen i hand och Pär Sundström, Chris Rörland och Thobbe Englund slänger sina långa hår i galet hög takt och lyckas samtidigt spela. Eldkastarna går heta. 
Det är väldigt snyggt. Pyrotekniken förstärker hela showen igenom och visuellt finns verkligen ingenting att klaga på. Längre bak bland åskådarna svajar det dessvärre något sångmässigt. Kanske på grund av vinden. 

Konserten lyfter ett snäpp när bandet släpper "manus" efter "Art of war"-delen och interagerar mer med åskådarna. 
– Ni har ingen aning om hur svårt det är för mig att hålla käft i 50 minuter! säger Brodén, som verkar lättad när han får vara sig själv på scen.
När sångaren skämtar med publiken, lånar en polsk flagga av tillresta fans, byter väst med en lookalike (och dessutom får en deodorant uppslängd), då lyfter stämningen till fest. Publikhavet sjunger allsång och hoppar när Joakim Brodén säger "hoppa". Hemmapubliken jublar åt sitt Sabaton.

Bäst är det när bandet radar upp hit efter hit: "Carolus rex", "Gott mit uns", "En livstid i krig", "Attero dominatus", "Primo Victoria" … Bandet tillmötesgår också ett ljudligt önskemål från publiken och kör ”Swedish pagans”.
Sabaton glömmer inte att tacka alla volontärer som gjort rockfestivalen möjlig innan bandet avslutar med sprakande fyrverkeri till "Metal Crüe".

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se