Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sabotage mot kyrkan”

Mora församlings ledning slår helt ifrån sig revisorernas kritik.
– Jag upplever revisionsrapporten som nästan ett övergrepp, säger Nils Uhlén, S.
– Ett sabotage mot kyrkan, anser Lennart Thorslund, C.


De är ordförande i kyrkofullmäktige respektive kyrkorådet och de underkänner fullständigt den revisionsrapport som PWC gjort och som DD berättade om förra veckan.
Tillsammans med flera kyrkopolitiker samt kyrkoherden har de skrivit ett femsidigt svar till PWC och kyrkorådet. På punkt för punkt ifrågasätter de rapporten.
För det första är de överraskade över att den professionella revisorn från PWC granskat församlingen utan uppdrag från fullmäktige eller rådet.
– Det skulle aldrig förekomma att en auktoriserad revisor skulle ta eget initiativ till granskning på den här nivån, säger Ulla Dahlberg, Posk, själv stiftsrevisor.

Kyrkopolitikerna och kyrkoherden säger sig också ha varit helt ovetande om att granskningen pågick.
– Revisorn har inte tagit någon kontakt över huvud taget. Hade hon gjort det så hade vi kunnat rätta till ett antal felaktigheter, säger Lennart Thorslund.
Exempelvis anser de att Mora församling inte kan hållas ansvarig för att redovisa löneförmåner för kyrkoherden. Det ska ekonomikonsulten på Västerås stifts servicebyrå göra.
– Man förvånas över den lista över saker som revisorerna anser är förmåner. De har dammsugit fakturor, säger Lennart Thorslund.
Att församlingen upplåter prostgårdens undervåning utan att ta ut hyra stämmer inte, enligt kyrkoledningen.
– Det är inte heller vi som bestämmer hyran för prostgården – det gör man på stiftsnivå, säger Lennart Thorslund.
Revisorsrapporten pekade på brister i delegationsordning och hantering av delegationsbeslut.

– Här slår de in öppna dörrar, säger kyrkorådets ordförande och berättar att det finns ett nytt delegations- och attestreglemente och att kyrkorådet visst får en redovisningar av delegationsbeslut.
– Det hade revisorerna fått veta om de tagit kontakt med oss.

Rapporten kritiserar också beslutsgången i församlingen. Exempelvis har kyrkoherdens man anlitats som musiker, men kyrkorådet tog inte beslut om detta förrän långt i efterhand. Samma sak gäller leasing av en flygel till prostgården. Där ställdes kyrkorådet inför faktum att kyrkorådets ordförande redan skrivit under hyresavtalet. Men det här är ingen större fråga, enligt Lennart Thorslund.
– Anbudet var fördelaktigt. Beslutet skulle naturligtvis ha tagits i kyrkorådet först, men när man vistas i verkligheten, tvingas man ibland gå lite gent, säger han.
Kyrkopolitikerna skräder inte orden när de talar om revisorernas granskning.
– När jag läste den här revisionsrapporten så tänkte jag att det här är byskvaller, för det var så uppenbara fel, säger Jack Gullholm, M.
– Alla blir tagna på sängen med en rapport full av felaktigheter och insinuationer. Det här upplever jag som nästan ett övergrepp, säger Nils Uhlén.

Jennie-Lie Kjörnsberg