Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sådan är kapitalismen

Det är inte bara Grekland som är en krishärd inom EU. Spanien är i stort sett lika illa ute.

I boken Den blödande tjuren skildrar Thomas Gustafsson krisen i Spanien, vars ekonomi rasat ihop efter några guldår under 00-decenniet. Gustafsson är Sveriges enda ackrediterade korrespondent i Madrid, skriver för Sydsvenskan och har följt spansk politik i nästan tio år.

Det är i år 40 år sedan general Franco dog, faktiskt längre tid än han satt vid makten. Övergången till demokratiskt styresskick efter hans död gick någorlunda problemfritt även om sår sedan inbördeskriget inte läkts och mördandet aldrig utretts ordentligt. . Även den Francotrogne kung Juan Carlos, till att börja med betraktad med skepsis, anpassade sig utan problem till den nya demokratiska ordningen.

En sak har dock Spanien dragits med under alla år: den utbredda korruptionen på alla nivåer, inte minst hög. När även självaste kungen och hans dotter drogs in i en korruptionshärva valde han att avgå och lämnade över till sin son Felipe.

Under 1990- och det tidiga 2000-talet gjordes stora statliga investeringar inom transportsektorn och bostadsbyggande innan den ekonomiska krisen slog till 2008, när den överhettade fastighetsmarknaden föll samman och nationen gick in i en djup konjunktursvacka. Läget förvärrades snabbt när banksektorn drogs med i den amerikanska Lehman Brothers kraschen. Spanien drabbades av en skuldkris som även kom att drabba delar av EMU-området.

Thomas Gustafssons bok är föredömligt konkret och saklig. Som dagspresskolumnist går han inte vilse i abstraktioner, utan sammanfattar komplicerade sammanhang på ett lättbegripligt vis. Han är väl påläst och förmedlar mönster i det stora skeendet, samtidigt som han tryfferar skildringen med distinkta iakttagelser från gräsrotsnivån.

Den spanska ekonomiska krisen har slagit hårt mot medborgarna i stort. Den har också gynnat missnöjespartiet Podemos, som i motsats till liknande partier på andra håll i EU inte är invandrarfientligt. Men krisen har också gynnat nationalistiska strävanden i framför allt Katalonien, där starka grupper vill frigöra regionen från Spanien.

Gustafssons bok är ekonomisk journalistik på riktigt hög nivå. Den förödande kris som drabbat Spanien är kapitalismens kris, med skyhög arbetslöshet och att staten under den konservativa regeringen i främsta hand ser till att rädda banker och lämnar medborgarna i sticket. Det har lett till sänkta löner, försämrad social service och stagnation på olika samhällsområden. En annan konsekvens är minskade födelsetal och att den yngre generationen inte har råd att flytta hemifrån. Det talas redan nu om en förlorad generation i Spanien. Man behöver inte vara särskild elak för att med goda skäl citera ett uttryck från det förkättrade 70-talet; sådan är kapitalismen.