Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säger nej till nedläggning av badplatser och indragning av bidrag

De borgerliga ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden kritiserar (S)-alliansens budget. De säger nej till fler av de prutningar som nämnden deklarerat måste göras. Det handlar bland annat om indragna bidrag till samlingslokaler, nedläggning av badplatser och minskade bidrag till barn- och ungdomsföreningar.
Den borgerliga sidan vill istället ge kultur- och fritidsnämnden en större penningpåse.

Den röd/gröna alliansen med (S), (V) och (MP) har i kultur- och fritidsnämnden fått igenom sitt förslag på budget. En budget på lite drygt 21 miljoner kronor. Den borgerliga sidans budgetförslag är 350000 kronor högre. Det gör att de prutningar skiljer sig åt mellan de olika politiska blocken, och sålunda har den borgerliga sidan mer pengar att lägga på verksamheterna.
Från den borgerliga sidan hörs kritik mot att kultur- och fritidsnämnden är den nämnd som drabbats ekonomiskt hårdast och under en tre års period tappat 2,4 miljoner kronor. Och de har kritik mot driftsbudgeten för 2011 som den röd/gröna sidan fått igenom i nämnden.

Barnrika familjer drabbas


- De besparingar de gör slår mot barn- och ungdom, säger Joanna Stridh (C).
- Ett förslag från vänsteralliansen så man häpnar, säger Bo Ericson (M) om beslutet att minska föreningsbidragen med 150000 kronor.
Han säger att det slår hårdast mot de barnrikaste familjerna.
Från borgerlig sida säger man att föreningsbidragen kan sänkas med 65000 kronor. De föreningar som ägnar sig åt barn- och ungdomsverksamhet ska prioriteras. Sänkningen ska i första hand ske hos de föreningar som redovisat en minskad verksamhet.

Badplatser kvar


Från borgerligt håll ställer man sig nte bakom beslutet att dra in bidraget till fem samlingslokaler. Ett beslut som slår hårdast mot de minsta föreningarna. Bo Ericson säger att i stället borde det ses över hur de stora lokalytor som finns inom Folkets hus nyttjas, och att det där går att spara in bidragsmedel.
- Folkets Hus måste försöka locka till sig ny verksamhet.
Även när det gäller nedläggningen av de tre badplatserna, Rällingen, Munken och Grådö sägs från borgerligt håll nej. De bör finnas kvar som kommunal badplats eftersom det kan vara svårt att få någon föreningen ta över driften.
När det gäller nivån på avgifterna i Vasahallen och lokalhyror ska de vara oförändrade.


Färre personal på Turistbyrån


Från borgeligt håll förs fram alternativa lösningar för att få ihop budgeten. Ett förslag är en minskning av peesonalen på turistbyrån under lågsäsong. En person ska bemanna turistbyrån under hela året, under högsäsong utökas med en 0,75 tjänst. Det skulle ge en besparing på 60000 kronor.
Likaså ska de två föreningar som hittills haft hyresfritt betala hyra. Det är Konstföreningen som ska betala hyra för Wahlmanska huset och Martin Kock-sällskapet för Martin Koch-rummet. Det skulle ge en sammanlagd intäktsökning med 16000 kronor.
En annan faktor som måste vägas in är den skadegörelse som inträffat och som medfört stora kostnader.
- Fönsterkrossning på Vasahallen kostade 100000 kronor, och Hönsan är ett sorgerligt återkommande kapitel, säger Roland Montin.
Dessa pengar har nämnden och förvaltningen kunnat användas på ett bättre sätt.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se