Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågverksbyggnad totalförstörd

Halv nio på torsdagskvällen gick larmet om brand i den gamla sågverksbyggnaden i Horndal. Byggnaden var övertänd och två långtradare och en kraftledning hotades. På fredagsmorgonen spärrade polisen av brandområdet.

2011 drabbade Horndals Sågverk av en storbrand då en virkestork brann ned. Efter branden lade ägaren Trävarukoncernen Setra ned driften i sågen. I somras sålde Setra den gamla sågverksbyggnaden till en privatperson. Den senaste tiden har arbetet pågått med att montera ned maskiner och tömma byggnaden på utrustning.

Om det arbetet orsakat branden, eller om det finns en annan orsak är för tidigt att säga. När branden var släckt på fredagsmorgonen spärrade polisen av området och inledde en utredning om misstänkt mordbrand.
Det är dock att betrakta som en rutinåtgärd när det inte finns någon uppbenar brandorsak. En teknisk undersökning ska göras på platsen.

Ingen människa fanns i byggnaden då branden bröt ut. Hela den långa tegelbygden övertändes snabbt. Den nya ägaren fanns på plats och berättade att det fanns gasflaskor inne i den, vilket försvårade släckningsarbetet.
Ställföreträdande räddningschef Lars Westerfors berättar att det stod två rätt långatradare i närheten, som räddningsmanskapet fick kyla med vatten för att de inte skulle skadas av branden.
– Det fanns också en kraftledning rätt nära och vi kontaktade Vttenfall, säger Lars Westerfors.

Arbetet inriktades på att hindra att branden spred sig till andra byggnader på industriområdet. Det arbetet lyckades. Räddningsstyrkor från Horndal, Avesta fanns på plats.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se