Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Säkert mer än en miljon”

Annons

Problemen med de krånglande trygghetslarmen kan bli en dyr historia för företaget Caretech.
– Vi har inte räknat färdigt än, men kommunens kostnader blir säkert mer än en miljon kronor, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund.

När kommunen får klartecken att samtliga trygghetslarm fungerar igen kommer frågan om ersättning att tas upp med företaget.
Men det kommer att dröja.

Sent i går eftermiddag pågick ännu arbetet med att få larmen att fungera felfritt, och det var oklart om man skulle hinna bli färdig före helgen.
– Frågan är hur långt tålamodet från vår sida sträcker sig. Det har gått tio dygn nu, det skulle ta ett dygn, säger Barbro Hietala Nordlund.
Och fortsätter:
– De här tio dagarna när det inte har varit driftsäkert har kostat väldigt mycket extra tid och extra arbete för oss och vi utgår ifrån att det blir en garantifråga när slutnotan kommer.

Hon döljer inte att hon är besviken på Caretech.
– Vi har ett avtal med företaget, de är ansvariga för driften, men lever inte upp till vad vi har avtalat just nu. De har hållit på och lappat och lagat för att få det att fungera, men fortfarande är det alltså inte driftsäkert.
Barbro Hietala Nordlund är också missnöjd med hur kommunikationen och informationen har fungerat.
– Ibland har vi fått rapporter att felen är ordnade, att allt fungerar, och sedan gör det inte det, utan då slås trygghetslarm ut någon annanstans. De som berörs undrar naturligtvis vad som händer och är oroliga.
Men hon understryker att alla kan känna sig trygga.
– Vi har extra bevakning. De som vill ha tillsyn på natten får det av hemtjänsten och växeln är bemannad. Hela första veckan hade vi en extra nattbil som åkte runt till alla som vill ha besök. De flesta nöjer sig med att bli uppringda, att man kontrollerar hur det står till, säger Barbro Hietala Nordlund.

Och fortsätter:
– Vi håller hög beredskap och det är det viktigaste. Vi tar hand om tryggheten, Caretech tar hand om tekniken och det ska de göra professionellt. Det är dags nu.

Claes Husáhr/DT