Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saknade brandvakt men nekar till brott

Företaget som arbetade i skogen när den stora branden utbröt anser inte att de gjort något fel.Se webb-bilagan om skogsbranden!

Det fanns ingen brandvakt den aktuella dagen. Det bekräftar nu kammaråklagare Christer Sammens som leder utredningen.

Frågan om brandvakt eller ej har varit lite av nyckelfrågan under utredningens gång. Likaså vem som ska hållas ansvarig.

– Från bolagets sida bestrider man ansvar för brott – ägaren anser inte att föraren bär ansvaret för händelsen, säger Sammens.

Företaget som jobbade i skogen är litet och finns på annan ort i Mellansverige. Ägaren har bland annat en nära släkting som anställd och det var också släktingen som markberedde när lågorna slog upp från marken, bakom skogsmaskinen.

Företaget har delgivits misstanke om brott och firman riskerar nu en företagsbot, alltså en ekonomisk sanktion med straffande effekt. Böternas spännvidd är stor – från 5 000 kronor till 10 miljoner. Men även uppdragsgivaren, beställaren av tjänsten, Stora Enso skog, kan komma att delges misstanke om brott.

– Det är en av sakerna vi prövar fortlöpande.

Den stora utmaningen i polisutredningen har varit att reda ut vem som ska hållas ansvarig. Enligt åklagarens finns det nu tre aktörer i utredningen:

* Föraren – han som var där.

* Företaget där föraren är anställd.

* Stora Enso skog, som hade ett avtal med företaget.

– Men det är ett oaktsamhetsbrott det rör sig om. Och då kan man tänka så här: Vad har de olika intressenterna inte fullgjort för åtaganden? Vad hade de kunnat förhindrat? Var det vettigt att jobba i skogen den här varma dagen? Fanns det en press på företaget att markbereda och så vidare? Det är inte helt okomplicerat. Och naturligtvis intressant ur ett rättsligt perspektiv. Händelsen är ju speciell.

Vad berättade ägaren i förhöret?

– Ja, det kan jag naturligtvis inte gå in på i detalj, det råder förundersökningssekretess.

Andra saker som kan komma att ha betydelse för brottsutredningen är vad MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommer fram till i sin utredning likaså räddningstjänstens egen där hela brandförloppet har kartlagts - från första lågorna till sista släckinsatsen.

– I det här fallet är vi beroende av vad de andra aktörerna kommer fram till.

Utredningen är omfattande och det kommer att dröja innan den är klar. Över 30 personer har hörts, personer som haft olika uppgifter och roller i branden, exempelvis brandmän och vittnen.

En senare fråga blir naturligtvis om utredningen kommer att prövas i domstol eller om företaget eller eventuellt företagen kommer att godkänna en företagsbot.

– Det vill jag inte ha någon åsikt om. Det är alldeles för tidigt, säger Sammens.