Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Salas nya sjukhus väntas inte påverka Avestas akutmottagning

Sala får ett nytt sjukhus. Redan nästa år väntas spaden sättas i jorden. Det är den röd-gröna styrande ledningen i Västmanlands landsting som kommit överens om med socialdemokraterna i Sala om att sälja det gamla sjukhuslokalerna till kommunen och därefter bygga nytt.

– Men jag tror inte att det kommer att påverka vårt sjukhus och vår akutmottagning i Avesta, säger Dalarnas landstingsråd Sören Bertilsson från Avesta.
Det var på måndagen som landstingsledningen och Socialdemokraterna i Sala presenterade sin överenskommelse. Det gamla sjukhusbygget ska nämligen tas över av kommunen och byggas om till bostäder. Sjukhuset ligger idag mitt i centrum intill Ekeby damm.
Det nya sjukhuset ska byggas inom samma område men anpassas till storlek och funktioner.

Kostnaden för nybygget beräknas till drygt 200 miljoner kronor. Enligt Denise Norström som är landstingets ordförande, kommer dock nybygget inte att bli mycket dyrare än de kostnader man har idag. Stora utrymmen i det befintliga sjukhuset står nämligen tomma. De måste ändå underhållas för att inte fastigheten ska förfalla. Kostnader som uppgår till över 7 miljoner kronor årligen.

I och med nybyggnation väntas sjukhuset få de kvadratmetrar de behöver och lokaler utformade för den verksamhet de har. På sjukhuset i Sala finns idag specialistmottagningar inom intermedicin, ögon samt öron-näsa-hals. Där kan patienter också erhålla röntgen i form av skiktröntgen (CT) och vanlig röntgen. Vidare finns kemiskt laboratorium och blodcentral samt en vårdavdelning för rehabilitering av patienter som drabbats av stroke eller genomgått ortopedisk kirurgi.
I och med nybyggnationen planeras dock en ny rehab-bassäng som varit önskemålet i många år.

– Det här visar att behovet av närsjukhus är lika över landet, sa Sören Bertilsson på måndagen, då han inte hört talas om förslaget.
Men påverkar det här diskussionerna era landsting emellan om att ta emot också Salabor på akuten i Avesta?
– Jag tror inte det. Framför allt inte om de bara ska ha kvar den verksamhet de haft tidigare.
Enligt Sören Bertilsson lever nämligen frågan om att Avesta ska kunna ta emot fler västmanlänningar på sin akutmottagning vidare, även om det faktiskt börjar bli trångt på akuten i Avesta.
– Det beror inte minst på de många patienter vi tar emot från Västmanland. Det känns bra att kunna stå till tjänst.
I första hand handlar det om patienter från Fagersta och Norberg som numera har rätt att söka akutsjukvård i Avesta.

Kerstin Eriksson