Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt, respektfullt porträtt av Monica

Filmrecension: Monica Z
Premiär: 13 september 2013
Med: Edda Magnason, Kjell Bergqvist, Sverrir Gudnason med flera
Regi: Per Fly
Speltid: 1 timme 50 minuter
Censur: 7 år

Drama Det viktigaste med så kallade biopics är inte att rapa upp händelser i kronologisk ordning. Det viktigaste är att ge en smak och en känsla för vem personen i fråga var. Greppet att komprimera stora delar av Monica Zetterlunds liv till en historia som utspelar sig under cirka ett och ett halvt år är inte historiskt korrekt. Men det blir en bra film som lyckas fånga både hennes svala och varma sidor, hennes aptit på livet och karriären utan att ducka för hennes alkoholproblem.

Att det i ”Monica Z” också lyfts fram vilken ovanlig kvinna hon var för sin tid och hur viktigt hennes arbete som sångerska var för henne, det är inte bara smart och respektfullt, det är dessutom rätt sällsynt i biografiska filmer om kvinnor.

Jämför med filmen om Thatcher med Meryl Streep häromåret, som bara nämnde hennes politiska gärningar i förbifarten och koncentrerade sig nästan helt på hennes familjeliv. Här får musiken vara närvarande på ett mycket centralt sätt, samtidigt som filmen inte väjer för hur mycket artisteriet också kostade Monica Zetterlund.

Att regissören Per Fly och manusförfattaren Peter Birro lyckas göra en härlig och nästan amerikanskt snygg måbra-film, som ändå innehåller så mycket svärta, det är skickligt.

Men det som verkligen höjer filmen över den vanliga floran av dramatiserade biografier är främst två skådespelares förtjänst. Både Edda Magnason i rollen som Monica och Kjell Bergqvist i rollen som hennes sträva pappa briljerar.

I Edda Magnasons fall är det nästan svårt att förstå att filmen var på tal innan producent och regissör hade träffat henne, hon är som gjord för den här rollen. Hon ser ut som Monica och låter som henne både när hon pratar och sjunger. Att den här komplexa rollen är hennes debut är svårt att förstå för hon gör den till synes som om det var den enklaste och mest naturliga sak i världen. Och det faktum att Kjell Bergqvist kommer att locka horder av biobesökare till tårar i höst, det är en nästan lika stor överraskning.


Miranda Sigander/TT