Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete ska lösa bostadsbristen

Region Dalarna vill se ett ökat samarbete mellan länets allmännyttiga bostadsföretag. De hoppas att samarbetet ska minska byggkostnaderna och öka byggandet.
– Kostnaderna för att bygga är alldeles för höga och det vill vi lösa, säger, Helena Hanno Enochsson, samhallsplanerare på Region Dalarna.

Region Dalarna har utrett möjligheten för länets kommuner att går ihop för att skapa ett samägt utvecklingsbolag för nyproduktion av lägenheter. Kommunerna har skickat ut en förfrågan till kommunerna om de är beredda att ingå i en gemensam organisation.

– Några kommuner har redan sagt ja, bland annat Smedjebacken, säger Leif Nilsson (S), ordförande i Region Dalarna.
Bakgrunden är bostadsbristen som råder i flera kommuner i länet. Helena Hanno Enochsson säger att det främst finns ett behov av centralt belägna lägenheter. 

Problemet är att byggkostnaderna för flerfamiljshus i Dalarna är höga. Det innebär höga hyror vilket gör lägenheterna oattraktiva. Det hämmar nybyggnationen.
Enligt utredningen är produktionskostnaden för lägenheter i flerfamiljshus i Dalarna i dag strax under 30 000 kronor per kvadratmeter. 

För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en månadshyra på drygt 11 000 kronor per månad.
Helena Hanno Enochsson säger att det är svårt, speciellt för de små bostadsföretagen, att upprätthålla kompetensen i hela byggkedjan. Genom att samarbeta kan de bli bättre på till exempel upphandlingar.
Genom att gå samman blir det också möjligt att upphandla flera byggprojekt samtidigt. 
Goran Carlsson, regionchef, säger att det kan locka större byggföretag till Dalarna.

– Vi tror att vi kan komma ner till en kostnad på 22 000 kronor per kvadratmeter, säger han.
Goran Carlsson säger att ledstjärnan är ett liknande samarbete i Växjö.
– Där har de kostnader på under 20 000 kronor per kvadratmeter, säger han.

Erik Jerdén