Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete utreds

I Leksand finns tre mindre skolor kvar, Djura, Ullvi och Gärde. Redan för några år sedan diskuterades ett eventuellt samarbete mellan Djura skola och Gagnefs Kyrkskola. Den diskussionen är aktuell igen.
Det finns inga beslut eller ens planer på att lägga ned någon av Leksands skolor.
– Vi har gett ett uppdrag att titta på Djura skola och Kyrkskolan, elevstrukturerna och elevutvecklingen, säger Sakarias Winberg (KD) ordförande i utskottet för lärande och stöd.

Kyrkskolan i Gagnef är en F-6-skola med cirka 130 elever. Djura skola har 38 elever F-6. Tittar man bara på det är det Leksands minsta skola. Men i skolan finns också en förskola, som innebär att antalet barn är fler.
– Vi behöver en bild av båda verksamheterna för att se om det finns möjligheter till samarbete, säger Sakarias Winberg.
En del av utredningen är skolskjutsar, som det ser med dagens busstrafik skulle det vara möjligt att bussa skolbarn till Gagnefs kyrkby från Djura.
Dock ska en ny upphandling av busstrafik göras till 2014 som kan förändra läget.
Sakarias Winberg poängterar att det kan handla om olika former av samverkan, till exempel pedagogiskt.
Att en samverkan med Gagnef diskuteras beror på att avståndet mellan Djura och Gagnefs kyrkby bara är 5 km medan avståndet mellan Djura och Leksand är 17 km.

Eva Högkvist
eva.hogjvist@daladem.se