Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbetet mellan Leksand och Gagnef avbryts

Det blir inget samgående mellan Leksand och Gagnef när det gäller förvaltningen för samhällsbyggnad och miljö.
I sista stund har Gagnef hoppat av.

Sedan början av sommaren har samhällsbyggnadschefen i Leksand - Åke Sjöberg - tittat på möjligheterna att slå ihop förvaltningarna. Först förutsättningslöst och sedan senhösten med sikte på ett samgående vid årsskiftet.
I Leksand var förberedelserna så långt gångna att det endast återstod MBL-förhandlingar med facket.

Nu har Gagnefs kommun hoppat av. Miljö- och byggnadsnämnden tycker att det är för tidigt med en sammanslagning och har begärt att den egna kommunstyrelsen gör en förutsättningslös utredning av konsekvenserna av ett samgående.
Nämnden vill veta om ett samgående leder till skillnader i service i de båda kommunerna och även få de ekonomiska aspekterna belysta.

– Det är viktigt att alla bitar är på plats och nu får vi kanske ta sikte på att inleda ett samarbete från och med årsskiftet 2014-2015, säger Gagnefs kommunalråd Sofia Jarl (C).
I Leksand däremot finns det inga planer i nuläget på att fortsätta undersöka ett samgående.
– Nej, det känns inte aktuellt längre. Det var Gagnef som initierade ett samarbete och nu ha vi lagt ner det här tillsvidare, säger Åke Sjöberg som även var de som undersökte och förberedde ett samgående år 2006.
För det här är andra gången som de båda kommunerna försöker hitta en form att samarbeta när det gäller miljö och byggfrågor.

För sju år sedan fanns det långtgående planer att både politiskt och på tjänstemannanivå gå samman över kommungränserna i byggnads- och miljöfrågor.
Den gången var det var det Leksand som slog stopp genom ett beslut i fullmäktige.

Frågan nu är om det blir ett tredje samarbetsförsök?
– Vi stänger inga dörrar för samarbete för det är jag övertygad om att vi små kommuner behöver. Om inte annat för att kunna rekrytera kompetent personal, säger Anne-Lie Stenberg och fortsätter:
– När det gäller just miljö och bygg har jag dock svårt att tro att vi skulle försöka en gång till med Gagnef, avslutar Stenberg.

Annki Hällberg/DT