Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samilsdalsskolan och Insjöns skola samlade mest


Majblommeföreningen, svenska kyrkan och Sommarland. I ett ovanligt samarbete vill de hjälpa barn i Leksand. I tisdags samlades representanter samt majblommesäljande barn på St Persgården i Leksand.

Barn från klass 3 på Samilsdalsskolan bjöds på bull- och kakfest på församlingsgården. Tidigare har klass 4 på Insjöns skola bjudits på glassfest.
- Det lottades ut, berättar Marit Andersson.
Hon är rektor för Insjöns skola men var på plats i sin egenskap av relativt ny ordförande för Majblommeföreningen i Siljansnäs och Djura. Diakon Annaeva Lagergren, kyrkoherde Fredrik Lautmann samt Mats Nobelius, chef för Sommarland och alla barnen samlades för att festa på saft, kakor och bullar.
- Jag tycker det här är en väldigt fin tradition med majblomman. Vi har ett nära samarbete, också med socialtjänsten, sa Fredrik Lautmann.

Till diakonin i Leksand kommer behövande för att få kortsiktigt hjälp.
- I dag offentliggjorde Rädda Barnen sin rapport om barnfattigdom. Vi ser klyftorna också här i Leksand. Många familjer har inte råd med till exempel semester. De söker pengar för basbehovs, säger Annaeva Lagergren.
Marit Andersson instämmer.
- Det här är pengar som används för punktinsatser. En familj kan hamna i en tillfällig svacka, en förälder kanske blir sjuk eller arbetslös.
- Vi försöker hjälpa människor se sin situation, en del vågar inte ta kontakt med socialtjänsten, vi kan uppmuntra och lotsa vidare när det behövs, säger Fredrik Lautmann.

Annaeva Lagergren gick och bar på en idé att kontakta Sommarland. Hon ringde upp Mats Nobelius på Sommarland.
- Jag frågade om vi möjligen kunde få tio säsongskort för att ge till barn vars familjer inte har råd. "Det är klart" sa han bara, "hur många behöver du?".
Hon räknade snabbt ut att cirka 50 familjer skulle uppskatta kortet, värt 800 kronor.
Det visade sig att Mats Nobelius å sin sida gått och funderat över något liknande.
- Det känns väldigt bra och kul att kunna bidra till det här. Men det behövs mer ändå. Jag skulle vilja uppmana andra företagare i Leksand att skicka in lite pengar till diakonin eller Majblommekommitén, säger han.

60 till 70000 kronor per år kommer in till Majblomman via försäljning av majblommor. Tilly Lundell är ett av barnen som tycker om att hjälpa andra barn.
-- När folk fick höra att behållningen går till barn i Leksand ville de hjälpa och köpte både en och två majblommor, säger hon.
20000 får klassen behålla som tack för försäljningen. En elev föreslog att de skulle skänka också sin vinst för att hjälpa andra barn. På plats i St Persgården bestämdes att pengarna ska skänks till barnen i gymnasiets projekt i Uganda.
Klassföreståndare Karin Dahlin säger stolt att det tänkte barnen ut själva.
- Olika goda krafter samverkar, sammanfattar Fredrik Lautmann.

BOEL FERM
boel.ferm@daladem.se

Fotnot: Majblomman är en barnhjälpsorganisation som bekämpar barnfattigdom i Sverige.