Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sammanhållningen är hemligheten för de ambitiösa innebandytjejerna i IBF Säter

Ett sammansvetsat lag som har spelat tillsammans länge.
Det är en förklaring till framgångarna för IBF Säters F00-02-lag.
– Tjejerna är väldigt måna om laget, berömmer tränaren Helena Sälgström.

För fyra år sedan skrev DT om IBF Säters flickor födda 00-02. Då beskrevs laget som "ett gäng målmedvetna tjejer" som hade vunnit Knattespelen i Falun vilket betydde att de var bäst i Dalarna i sin åldersgrupp.

Och det där med vinster har tjejerna i laget vant sig vid. Fyra år senare kan laget räkna in två raka seriesegrar i 00-klassen, trots att de flesta spelarna är yngre än så. Dessutom har laget vunnit Maxicupen två år i rad.

– Laget består av tjejer som är födda 2000, 2001 och 2002. Många av tjejerna har spelat tillsammans sedan de var sju år. Laget har varit så gott som intakt i många säsonger nu, säger tränaren Helena Sälgström.

I serien har de mött lag från hela Dalarna.

– Vi har bara 15 tjejer i laget. De större klubbarna har betydligt fler spelare än så i sina lag, säger Helena Sälgström.

DT besökte Skönvikshallen i samband med den traditionsenliga föräldramatchen, som avslutade innebandysäsongen.

– Det är mest föräldrarna som vill ha matchen. Numera håller de inte igen i närkamperna, som de gjorde när tjejerna var yngre, säger Helena Sälgström.

Hon har varit tränare för laget i sex säsonger. Lars-Åke "Larsa" Eriksson har varit tränare i fyra säsonger.

– Det här är ett bra lag. Det är laget som är hemligheten till framgången. Och de lyssnar verkligen på oss tränare och vill lära sig nya saker. När de är så här ambitiösa så blir det roligare för oss som tränare, tycker "Larsa".

– Det här ger oss tränare så mycket tillbaka. Tjejerna är väldigt måna om laget och har en väldig disciplin. De gör allt för att komma på varje träning. Det finns tjejer i laget som har stannat hemma när deras familj har åkt på semester, för att de hellre vill träna med laget, säger Helena Sälgström.

Halltiderna i Skönvikshallen är ett ständigt återkommande problem.

– Det är svårt att få halltider, det är många föreningar och lag som slåss om de få halltider som finns här i Skönvikshallen, säger Lars-Åke Eriksson.

I mellandagarna vann laget 01-klassen i Maxicupen som spelades på Lugnet i Falun.

– Det var andra året i rad som vi vann vår klass i Maxicupen. Där är det med Stockholmslag och lag från Mellansverige, säger "Larsa" Eriksson.

Vad är hemligheten till framgången för laget?

– Tjejerna har spelat tillsammans så länge. Det har gjort att de har blivit väldigt sammansvetsade och samspelta. Och så är de som sagt så måna om laget och disciplinerade. De missar sällan en träning, säger Helena Sälgström.

– De lyssnar och tar åt sig av det som vi säger. De vill hela tiden framåt och utvecklas, säger "Larsa" Eriksson.

Lagkaptenen Agnes Sälgström och målvakten Moa Fjägerås håller med.

– Vi har så kul tillsammans i laget. Vi vill väldigt mycket allihop och har bra sammanhållning, säger Agnes Sälgström.

– Och vi har spelat tillsammans sedan vi var små, säger Moa Fjägerås.

Är det bra med spridda åldrar på spelarna i laget?

– Ja, det är jättebra. Då lär man känna tjejer som är ett par år äldre. Det är bra. Och det är kul och utvecklande att spela med och mot tjejer som är lite äldre, tycker Agnes och Moa.

Nu väntar ett långt uppehåll från innebandyn.

– Vi kör i gång igen i september. Det är inte riktigt bestämt ännu vilken serie vi ska spela i nästa säsong. Juniorserien är nästa nivå uppåt. Tjejerna behöver utmaningar för att utvecklas som spelare, säger Helena Sälgström.

Under den nyligen avslutade säsongen hade IBF Säter ett damlag i division 3.

– Vi har lånat ut några spelare från vårt lag till damlaget, så att de får testa att spela på seniornivå. Det är också utvecklande för dem, säger Helena Sälgström.

Läs fler nyheter från Säters kommun.