Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sammanhangsplats Kraften har dragit igång

Annons

Sammanhangsplats Kraften ska ge personer långt från arbetsmarknaden ork och möjlighet att ta sig tillbaka.
Detta ska ske genom att resurser från kommun, Arbetsförmedling, Försäkringskassan och landstinget samlats. Och där individens behov och förutsättningar sätts i fokus.

- Individen ska ha huvudrollen i sitt liv, och hos Kraften ska de få hjälp att ta huvudrollen, säger Lena Borgs från Södra Dalarnas Samordningsförbund.
Sammanhangsplatsen Kraften är den senaste satsningen för att ge hjälp och stöd till personer som hamnat långt från arbetsmarknaden.
Målgruppen är personer mellan 18 och 64 år och som är på väg mot arbete, studier eller praktik. Dock får personer med pågående missbruksproblem inte hjälp via Kraften.

Fått upp farten

Den 1 april smög verksamheten i gång i lokalerna på Kraftgatan, och nu har man börjat få upp farten. Coacher , samordnare och handläggare har anställts, och omkring 20 personer står i kö för att få hjälp.
Hos Kraften, har på samma sätt som vid Portalen i Avesta, samlats personer med kompetens från olika områden. Där finns nu personer från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och kommunen.
Lena Borgs liknar verksamheten med en kyrkbåt där det handlar om att få alla att ro åt samma håll, och där det ska vara ett helhetsperspektiv på den individ som får hjälp och stöd.
- Det blir en otrolig kraft som gör att man kan lyfta och komma framåt.
Några av ledorden är vad individen själv vill och vilka behoven är. Och där teamet kring personen blir en viktig del i arbetet.
- Det här är starten på något nytt, säger Hans Pernsjö från kommunens arbetsmarknadsenhet.
- Något som kan bli riktig bra för medborgarna i södra Dalarna, säger Stig Olsson, samordnare Kraften.

Förbättrad situation

Målet för Kraften är att färre människor ska befinna sig i utanförskap, färre ska vara samhällsförsörjda och 100 procent av deltagarna ska uttrycka att deras livssituation har förbättras efter avslutad aktivitet.
Inriktningen är att 50 personer aktualiseras i verksamhet under 2011 och att 20 procent av dessa går vidare till studier, arbete eller praktik.

Stå på egna ben

För att få hjälp via Kraften ska personen i fråga först ha fått stöd så långt det gått via ordinarie verksamhet som exempelvis Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. När där vägs ände nåtts, kan personens handläggare föreslå att man ska gå vidare till Kraften.
Stig Olsson säger att det inte är någon curlingverksamhet, utan att man ska sträva efter att så långt det är möjligt ska alla stå på egna ben.
Det handlar i stället att ge stöd och hjälp för personen att ta sig över de hinder som kan finnas. Det är även viktigt att förväntningarna på en person dämpas, att man inte ska gå för fort fram.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se