Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAMS – ett projekt som vinner tid

Räddningstjänsten i Dalarna hoppade på ett projekt som heter SAMS (SAving More lives in Sweden) den 3 september 2012. Projektet går i stora drag ut på att dubbellarma ambulans och räddningstjänst vid misstänkta hjärtstopp.

– Det har slagit väldigt väl ut i vårt län och efter drygt ett år som vi varit med i projektet kan vi konstatera att vi tjänat många minuter vid räddningsinsatserna, säger projektledaren i Dalarna Johan Björklund.
– Vi har under det här första året haft 309 hjärtstoppslarm och i 68 procent av fallen har räddningstjänsten varit först på plats.

– I Dalarna är det 40 räddningsenheter som samverkat med ambulansen, en ambulans som ibland är väldigt hårt belastad och inte alltid kan rycka ut lika snabbt som räddningstjänsten och det här har vi tjänat många livräddningsminuter på, säger Johan Björklund.

Syftet med SAMS-projektet är att efter en modell från Stockholms län, dubbelutlarma både räddningstjänst och/eller polis och ambulans samtidigt vid misstänkt hjärtstopp.
Preliminära resultat och erfarenheter från Stockholm indikerar att tidsvinsten från utlarmning till defibrillering om räddningstjänst utlarmas blir cirka 1–2 minuter.
Räddningstjänst når patienten före ambulansen i 35–40 procent av fallen.

I Dalarna är procenten ännu högre, 68 procent. I Stockholm har detta resulterat i en fördubblad överlevnad vid bevittnade hjärtstopp.
– I december borde vi ha Dalarnas läns siffror klara. Jag vet att vi har räddat liv även här, men vill inte i dagsläget spekulera i hur mycket innan vi har allt på pränt, säger Johan Björklund.

Forskningsprojektet är initierat av professor Johan Herlitz vid Högskolan i Borås och professor Leif Svensson, Kardiologkliniken Södersjukhuset.
Deltagande regioner är Stockholms län, Södermanland, Västra Götaland (vissa delar), Jönköpings län, Dalarna, Jämtland, Kalmar kommun, Uppsala och Halland.
– Projektet upplevs som positivt i alla regioner och nu förlängs SAMS hela 2014, i förhoppning att flera distrikt ska hoppa på det här, säger Johan Björklund.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se