Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samverkan krävs mot vräkningar

Annons

Närmare 200 personer var hemlösa eller utestängda från bostadsmarknaden i Borlänge under en vecka då Socialstyrelsen undersökte hemlöshet.
De flesta var anhöriginvandrare som flyttat in hos släktingar.

Bostadsbristen är just nu stor i Borlänge. Monica Lundin (FP) har skrivit en motion om att kommunen ska göra en plan mot hemlöshet och upprätta rutiner för att förebygga att barnfamiljer vräks.

Arbetsmarknads- och socialnämnden som behandlat motionen anser den nu besvarad. Kommunen har via Tunabyggen omkring tjugo sociala kontrakt för hemlösa. Vid behov så kan kontrakten bli fler. Socialnämnden har beslutat verka för att kommunala och privata bostadsbolag tar ett bostadssocialt ansvar för att utsatta grupper ska få tillgång till bostäder. Men det är svårt att få privata fastighetsägare att bidra med lägenheter för sociala ändamål, enligt kommunen.

Samverkan ska öka med bostadsbolagen. I första hand väljs lösningar på hemma-plan med stöd. Samverkan med bildningssektorn ska ske för att alla barn ska klara sin skolgång. Det finns olika insatser för att undvika vräkning. Några av dessa är hyresrådgivning, budget- och skuldrådgivning, missbruksvård och boendestöd. Det finns också särskilda rutiner som används av socialtjänstens individ- och familjeomsorg i samverkan med Tunabyggen. Men gemensamma riktlinjer saknas.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se