Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt sänker borgarna

Statsminister Fredrik Reinfeldt brukar raljera över att S-ledaren Stefan Löfven inte har något regeringsalternativ. Nu får Reinfeldt lägga av med det.
Reinfeldts regeringsalternativ skulle nämligen få färre mandat i riksdagen än Socialdemokraterna om det hade varit val nu i september.
Detta enligt Sifos mätning av väljarnas partisympatier, som publicerades i lördags.

Bara hälften av de fyra allianspartierna skulle enligt mätningen ha klarat riksdagens småpartispärr. Kristdemokraterna och Centerpartiet, båda på 3,6 procent, skulle ha hamnat under spärren. Lyckas de inte få över 12 procent i en valkrets, för exempelvis KD i partiets starkaste fäste Jönköpings län, skulle de bli de utan mandat.

S var det enda partiet med en statistiskt säkerställd förändring, en ökning på tre procentenheter till 33,5 procent. Det är en nivå som är högre än det stöd på sammanlagt 32,0 procent som Moderaterna och Folkpartiet, de enda allianspartierna i riksdagen, erhöll.
Alliansregeringen skulle ha förlorat 51 av sina mandat och hamnat i opposition med bara 122 mandat.

De många nyheter som exempelvis sänkt skatt för pensionärer som presenterats de senaste veckorna ur budgeten, som läggs i sin helhet först på onsdag, har tydligen inte hjälpt regeringspartierna.
Visserligen noterades Sverigedemokraterna för 9,4 procent. Men ihop med de två allianspartierna i riksdagen skulle det bara ge 41,4 procent. S och MP fick tillsammans med 43,5 högre stöd och fler mandat, ungefär 166. Till det kommer Vänsterpartiet på 6,4 procent och 24 mandat.

Jonas Sjöstedts parti minskade, om än bara med 0,1 procent. Detta trots att en majoritet av väljarna tycker som V i frågan om vinster i välfärden. 58 procent är emot det, enligt en annan mätning från Sifo som publicerades i helgen.
V verkar inte få väljarutdelning på sin tydliga profilering mot vinster i välfärden. Partiet får trösta sig med att åsiktsvindarna bland väljarna ger det, och de andra två rödgröna partierna, medvind inför valet om ett år.

Och enligt en mätning från Novus för SVT som publicerades i går tycker en majoritet av väljarna att det blivit sämre i Sverige de senaste åren på flera centrala områden. Mellan 57 och 60 procent tycker att det blivit sämre i skolan, sjukvården och det sociala skyddsnätet (a-kassan, sjukförsäkringen).
De borgerliga regeringspartierna har en hård motvind. Och det kanske är rätt åt dem när de minskat resurserna till den offentliga välfärden med mer än 130 miljarder kronor per år med sina många skattesänkningar.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se