Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt straff för barnvåldtäkt

Svea hovrätt gjorde samma bedömning som Falu tingsrätt angående den man i 50-årsåldern från Grängesberg som i januari dömdes till fem års fängelse för våldtäkt mot barn.
Hovrätten ansåg dock straffvärdet för den samlade brottsligheten motsvarade fyra års fängelse.

Mannen häktades i början av december, misstänkt för åtminstone tre fall av våldtäkt mot barn. Han nekade till anklagelserna och hävdade att det som flickan påstod aldrig hade hänt.
Falu tingsrätt satte dock stor tilltro till flickans berättelse och man noterade att det inte fanns någon annan rimlig förklaring till varför flickan lämnade de detaljerade uppgifter som hon gjorde, annat än att mannen verkligen utsatte henne för de påstådda övergreppen.

Tingsrättens dom överklagades och mannen yrkade att hovrätten skulle ogilla åtalet för våldtäkt mot barn och målsägandens skadeståndskrav.
Åklagaren och målsäganden motsatte sig att tingsrättens dom skulle ändras.
Svea hovrätt påpekade att tingsrätten utförligt redovisade vilka överväganden som gjordes i fråga om bevisvärderingen och varför flickans uppgifter lades till grund för bedömningen i skuldfrågan.
Ytterligare ett par vittnen hördes inför hovrättens beslut, men dessa ändra inte rättens inställning.

Sammanfattningsvis kom hovrätten fram till att det inte fanns någon anledning att göra en annan bedömning än tingsrätten i fråga om värderingen av och tilltron till flickans uppgifter.
Hovrätten betonade att det var frågan om ett flertal gärningar med mycket högt straffvärde och att dessa motsvarade fyra års fängelse. Mannen ska också betala skadestånd till flickan med 230 000 kronor.

Frank Elfstedt/DT