Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Axelsson om fyndet av dvärgbandmask i Borlänge

Annons

- Det är klart att jag är orolig. Vi är ute mycket i naturen och Elof gillar springa lös, säger Sara Axelsson om sin ettårige boxer.
Hon och många andra hundägare är oroliga sedan man hittat en räv med dvärgbandmask som hade skjutits cirka en halvmil sydväst om Borlänge, i trakten av Hyttings fäbodar.

- Det vore trist att tvingas ha Elof kopplad hela tiden. Särskilt den här tiden. Han älskar att springa lös i skogen. Och nu gäller det ju att ha uppsikt så att han inte får i sig något.
Men det är svårt att veta hur man ska skydda sig och sin hund, säger hon.
- Det är ju viktigt att avmaska hunden. Men jag kan tänka mig att det inte är bra att göra det alltför ofta.
Sara Axelsson är medlem i Dalarnas Kennelklubb som kommer att informera sina medlemmar och ge råd.
- Absolut, men än så länge är det nytt för oss också, säger Anki Persson, kassör.

Räven hade skjutits den 21 januari


Räven som visade sig vara smittad med dvärgbandmask hade skjutits i Borlängetrakten den 21 januari i år.
- Totalt har prov från 3000 rävar i hela landet skickats in till Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och av dessa kommer 207 från Dalarna. 110 avföringsprov från länet har testats och ett av dessa visade sig vara positivt, säger Olle Rydell, länsveterinär.
Man har tidigare hittat dvärgbandmask hos ett fåtal rävar norr om Uddevalla och söder om Katrineholm. När man hittade dvärgbandmask på en räv som sköts i december i fjol var det första gången parasiten dök upp på de elva år undersökningarna pågått.
Nu har regeringen gett Jordbruksverket och Socialstyrelsen i uppdrag att ta reda på vilka åtgärder som krävs för att skydda folkhälsan. Dvärgbandmaskens utbredning ska kartläggas och en bedömning ska göras i vilken utsträckning människor riskerar att smittas.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se