Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Särnabor vill rädda korttidsplatser

Särnaborna fyllde Kyrkbacksgården för att försvara korttidsplatserna som socialtjänsten dragit in. Över 50 Särnabor fanns på plats, men inga representanter från socialnämnden eller tjänstemän fanns på plats för att förklara beslutet.

– När vi fick kännedom om beslutet bjöd vi in socialnämnden och tjänstemän. Vi skickade ut mail i måndags och sedan en ny inbjudan direkt till socialförvaltningen ifall våra mejl inte nått fram, säger Lenita Hahlin som tillsammans med Cattis Andersson tog initiativet till mötet.

Tre lokala politiker mötte upp, men ingen från nämnden.

– Birgitta har varit i kontakt med nämnden och fått svaret att det här enbart handlar om de platser som avses för de som kommer hem från sjukhus. Skulle behov uppstå så ska det lösas lovade tjänstemännen henne, säger Östen Sjögren, som talesman för hustrun Birgitta som hade ett annat möte.

Om politiker och tjänstemän inte kunde ta sig till Kyrkbacksgården så gjorde dock Särnaborna det och framförallt många äldre som oroades över förändringen.

På plats fanns nu ingen som kunde försvara eller förklara beslutet. Ett beslut som inte alls stämde överens med uppfattningen om situationen i Särna och uppgiften om att platserna stod tomma.

– Från landstingets sida har det inte funnits platser då vi frågat när det handlar om att ta hem patienter, konstaterade Stig-Arne Westerlund.

– Som det verkar blir det tomma rum kvar, men personalen flyttas bort så även om vi fysiskt kan ta emot någon så saknas personal, menade Lenita.

När svaren på frågorna uteblev så enades de församlade om att bjuda in till ett nytt möte och överlät åt de beslutande att själva sätta datum.

Men redan under fredagen lovade Stig Olsson att lyfta frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nisse Schmidt
mt.red@dt.se