Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongen igång i Ryllshyttebacken

Ryllshyttebacken i Garpenberg har nu haft öppet i en knapp vecka. Under lördagen var ruljansen i full gång.

– Anläggningen finns tack vare ideellt arbete sedan 1958, säger anläggningens allt-i-allo Leif Matsson.

Under lördagen ramlade skidentusiasterna in på anläggningen i maklig takt. Man hade då haft öppet sedan onsdagen och att det hålls öppet har man att tacka de dryga 50 personer från slalomklubben Garparna IF, som ställer upp ideellt på ett rullande schema under säsongen.
– Det hade aldrig gått annars. Det är en liten backe. Nu har vi köpt loss medbringare, de klykor man åker med i liften, från Kläppens skidanläggning. Det hade kostat oss 400 000 kronor om vi köpt det helt nytt. Nu blev kostnaden betydligt mindre, säger Matsson.

Medbringarna kostade
16 000 kronor och Matsson medger att man måste hålla ögon och öron öppna för begagnade attiraljer till slalombacken. Likaså gäller den skidutrustning man har i skidshopen.
– Den dagen vi fokuserar på vinst här så har vi börjat se på verksamheten från helt fel håll, säger Matsson.
Idag kan backen hantera omkring 100 stycken åkare. Backen har två nedfarter om 200 meter samt en fallhöjd på 57 meter.

– Det är inga som helst svårigheter att få folk att ställa upp gratis här. Det behövs mycket folk i cafet, skiduthyrningen och köket bland annat, säger Michaela Sundquist.
Avesta och Horndal är de närmaste anläggningarna i området och Matsson uppger att många väljer att ta sig till Garpenberg istället för de större anläggningarna.
– Man slipper köerna på två timmar, säger Matsson och skrattar. Vi har billiga priser också om man nu skulle jämföra. Vi satsar på det lilla och billiga alternativet i utförsåkning helt enkelt, säger Matsson.
”Vi satsar på det lilla och billiga alternativet.”
Christian
Larsen
christian.larsen
@daladem.se