Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säter JO-anmäls för flyktingpojkars flytt

Fyra JO-anmälningar har lämnats in mot Säters kommun. De handlar om fem flyktingpojkar som flyttats från Älvan till olika HVB-hem. Samma pojkar rymde i somras och övernattade i en park i Hedemora.

De fem JO-anmälningarna har lämnats in under september månad. Samtliga berör fem afghanska flyktingpojkar. Samma pojkar blev i juni mycket uppmärksammade när de rymde från boendet Älvan i Säter och kamperade i Sveaparken i Hedemora.

I juli, efter 23 dagar, återvände pojkarna till Älvan. Den 23 augusti överfördes de dock till tre olika HVB-hem i andra kommuner. Det är den flytten som JO-anmälningarna kritiserar.
Enligt anmälarna har socialtjänsten i Säter inte samrått med pojkarna inför flytten, bara med deras gode män. Dessa ska ha undertecknat beslutet, däremot inte pojkarna själva, trots att de är över 16 år. Därigenom har de inte heller kunnat överklaga.

En av anmälningarna är gjord av en av pojkarna själv. Enligt honom ska personalen ha undanhållit att det var ett behandlingshem de skulle flyttas till. När pojkarna väl fick reda på det vägrade de att flytta men hotades med polis om de inte lydde. Han trivs inte på det nya hemmet, ”får inte gå till skolan, får inte träffa någon”.
Övriga anmälningar är gjorda av vuxna med viss insyn i ärendet. De kritiserar också att de fem pojkarna klumpats ihop under samma diarienummer, alltså inte behandlats som individer. Ja, en av anmälarna menar till och med att kommunen brutit mot barnkonventionen, förvaltningslagen med flera lagar och konventioner.

JO har nu skrivit till socialnämnden i Säters kommun och begärt in yttranden om de olika anmälningarna till senast den 19 november.

Jan Björkegren/DT