Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 000 personer väntas till Nostalgidagarna

Annons

När Nostalgidagarna i Säter kommer på tal så för det automatiskt tankarna till bilar. Men 50-talsnostalgin har många bottnar.
25000 personer väntas till Nostalgidagarna i Säter. Men vad är det egentligen som lockar så ofantligt mycket?

Solen lyser starkt över Rådhustorget. Just nu är allting lugnt. Men på torsdag eftermiddag är inramningen en helt annan. Då kommer det att vara fullt med folk, fullt med bilar och prylar från 50-talets gyllene dagar. Och alla tänkbara vrår av Säters stad kommer att höra ljuden från mullrande motorer och rockmusik.

Bilar och mopeder

Rune Stornils, ordförande i Säter Nostalgic Club, funderar över frågan om varför intresset är så stort. Först går han igenom det självklara. Bilarna, mopederna och "rekvisitan", som han kallar kläder, radioapparater m.m. Men egentligen handlar det minst lika mycket om vurmandet för en mycket speciell historisk epok i Sverige. En historisk tid som mellan tummen och pekfingret tog sin början efter andra världskriget; som blomstrade efter rockikonen Elvis Presleys genombrott 1956; och som ebbade ut efter att popbandet Beatles tagit över scenen vid mitten av 60-talet.
- Det var en lycklig tid efter andra världskriget, säger Rune Stornils och syftar på förbättrad samhällsekonomi och tillgång på varor som knappt var tänkbara tidigare. - Folk hade pengar och kunde köpa bilar, radioapparater och kläder.

"Återfall"

Rune Stornils pratar om en tid när arbetstillfällena var många och tron på en god framtid var stor. Det är inte undra på att det finns människor som vurmar för den epoken. Och många gånger också önskar den tillbaka. Men tiden är flyktig och det som finns kvar är minnena och prylarna.
- Det är många som har fått ett "återfall" när ungarna är utflugna och plockat fram den gamla moppen och hjälmen från garaget , berättar Rune.
Bredvid Rune sitter hans fru Märta Stornils. Märta nickar åt Runes iakttagelser. Hon tycker att Nostalgidagarnas åskådare borde klä upp sig som "cruisarna" gör. Hon berättar om när hon en gång hade på sig en klänning av genuint nostalgisnitt, när hon befann sig på festligheter med sina barn. Barnen skämdes, men så kom en kille i 17-årsåldern fram och sa: "Vilken fin klänning du har".
- Jag var 50 år men kände mig som en 15-åring.

Gemenskap mellan generationer

Ålder är ett nyckelbegrepp för att förstå Nostalgidagarnas innebörd. Och då i meningen gemenskap mellan generationer. 50-talsnostalgi är egentligen detsamma som det hembygdsföreningar gör när de klär sig i gamla bygdedräkter, spelar fiol och åker omkring i häst och vagn. Det är ett aktivt bevarande och ombesörjande av historien som angår alla åldrar. Aktiviteterna under Säters historiska vecka är en illustration av detta, men det är Nostalgidagarna också.
- På Nostalgidagarna fylls gatorna med barn, ungdomar och 90-åringar, säger Märta. Då vågar alla vara ute på kvällen, tillsammans.

JOHN LEANDER

Annons