Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn lär sig historia genom att arbeta med händerna

/

Annons

"Mor" säger förskolebarnen till Anna-Greta Andersdotter, Alias Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun. Hon har varit "mor" till många barn de senaste dagarna. Under tre dagar har Stora Skedvis hembygdsgård berikats med dramatiserad historia för barn, där de själva deltar och arbetat med sina händer.

Att arbeta tungt med händerna är inte lika självklart som det en gång var. För barn och för många vuxna årskullar är ”sköljning” en del av tvättmaskinens digitala program. ”Klappa tvätten” är knappast något man talar om när det finns en centrifug. Därför blir förskolebarnens timme nere vid Stora Skedvis hembygdsgård något alldeles extra. Iklädda genuina mössor, huvudbonader och sjalar sätter de igång och arbetar med stor inlevelse. De talar lite gammaldags, har lagt till sig med lite gammaldags klingande namn såsom ”Hilda” och ”Ernst”.

Näcken

”Hilda” gnor målmedvetet tyger mot tvättbrädan över en hink med vatten och såpa.
- Du får göra det ordentligt, skjortan har inte tvättats på ett halvår, manar ”mor Anna-Greta”.
Varje moment och varje rörelse barnen gör modelleras in i gammaldags tal och kulturell förståelse. Som när ”Anna-Greta” ropar åt barnen att akta sig för älven, ”för annars kommer näcken och tar er”.
Barnen är med på noterna. Pojkarna springer gärna bort och sågar ved med Sten ”farfar” Ljusteräng. Hans popularitet beror kanske delvis på att han bär en hatt som får honom att likna sagouppfinnaren Pettson.
Men det är varken saga eller nostalgi som är huvudsyftet med arrangemanget. Det handlar istället om att skapa en djupare förståelse hos barnen för sin egen historia och nutid.
- Det här är ett verktyg för att förstå verkligheten. När barnen tvättar med händerna så här så kommer de att minnas det. De kommer att förstå vad tvätt och smuts egentligen är. Igår var en flicka här som sa det så bra. Jag hade precis sagt till barnen att det vara bra att de lärde sig arbeta och göra rätt för sig. Hon svarade ”Det här är inte arbete det här är livet”.

Annons