Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever på Enbackaskolan övade på matematik med hjälp av naturen

/
  • Med träpinnar byggde Tuva Ottosson denna triangel.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • 1, 2, 3....74, 75... räknade eleverna tillsammans de
  • Med material som eleverna hittade i skogen skulle olika geometriska figurer skapas, Fanny Brännström hade byggt en rektangel.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Läraren Helena Edvinsson instruerar en av elevgrupper vad som gällde vid denna station.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • En av uppgifterna som skulle lösas var att plocka två träpinnar, det ena skulle sättas bakom höger öra, den andra hållas i vänster hand. Hampus Bergsten klarade uppgiften med glansFOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Mattelektion i det fria var det som stod på schemat för eleverna i Enbacka skola under fredagen. Elever från förskoleklass till årskurs 3 hade tagit sig till Stora Tuna IKs gård vid Sörbo. Och i skogen fanns fem olika stationer som skulle avverkas.

Mattelektioner går att göras skojiga och bli till en upptäcktsfärd i skogen. Det gav Enbacka skola bevis på under fredagen. I stället för att sätta sig i bänken i klassrummen fick eleverna flytta ut och vistas i skogen under en hel dag. Och där fick de praktiskt utöva sin mattekunskaper.

Samla kottar

En rad olika övningar stod på programmet, bland annat handlade det om att eleverna skulle samla in tio grankottar och hälften så många tallkottar. Eller att leta rätt på maskar gjorda av snöre, och sedan tillsammans räkna samman hur många de hittat.
Men även formlära kom med då eleverna med hjälp av det material som fanns i skogen skulle skapa rektanglar, cirklar och kvadrater. Och fantasin var det minsann inget fel på.

Räknade postlådor

Eleverna i årskurs tre fick cykla från skolan till Sörbo. Fritidspedagogen Ylva Grape-Andersson berättade att de under cykelfärden räknat runda trafikskyltar och röda postlådor. Samt även studerat skillnaden på de vanligaste barrsorterna.
- Har man något att göra blir inte resan så lång, konstaterade hon medan eleverna styrkt sig med medhavd matsäck.
MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Annons