Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäststuga vid stranden i Skenshyttan kanske måste rivas

/
  • Huset är uppställd på så kallade plintar och inte på samma grund som ägaren påstår.

Annons

En gäststuga som nyligen byggts vid stranden i Skenshyttan måste troligen rivas. Den saknar bygglov och räknas därmed som svartbygge.

Stugan tillhör en tomt med ett större hus, som är utanonnserad till försäljning på hemnet.se. Ägaren är den omstridde dansken Hans Hornemann, som är känd i trakten genom sitt företag H2 Concept, som ämnar bygga ett flertal fritidshus kring Stora Ulvssjön. I det här fallet lär han dock få problem.
En anonym ”vän av ordning” har anmält svartbygget till kommunen, samt även polisanmält det för brott mot strandskyddslagen.
När det gäller anmälan om svartbygge är ”vän av ordning” helt rätt ute. Det bekräftar Lars Norman, miljö- och byggchef på Säters kommun.
- Det är helt klart så. Hans Hornemann har rivit ett gammalt båthus och ersatt det med ett nytt hus. Det får man inte göra utan bygglov.

Uppställt på plintar

Hans Hornemann har via mejl till Lars Norman hänvisat till att han har byggt om på befintlig grund. Men det stämmer inte, menar Lars Norman, som varit på plats och tagit bilder under huset.
- Det är på samma plats, men inte med samma grund. Huset är uppställt på plintar.
”Plintarna” som Lars Norman talar om är cementkuber ställda på höjden. Men oavsett vad det kallas så är bygget ett brott mot två punkter i svensk bygglagstiftning.
1) Det gamla huset är borta, alltså krävs ett nytt bygglov.
2) Huset ligger på så kallad ”prickmark”, alltså mark som inte får bebyggas (i detta fall vid stranden).

Två val

Däremot är det osannolikt att rubriceringen ”brott mot strandskyddslagen” har någon betydelse i sammanhanget.
Orsaken är att byggnadsplanen för tomten är från tiden före strandskyddslagens tillkomst (1975). Men rubriceringen svartbygge kommer Hans Hornemann inte undan.
Nu har han två val. Antingen river han byggnaden eller så söker han dispens i efterhand, med stor risk för att han tvingas riva ändå.

JOHN LEANDER

Annons