Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Engvall gör en tillbakablick över sina 30 år som reporter

/
  • Roland Engvall har jobbat som journalist i 30 år. Nu går han i pension.FOTO: JOHNNY FREDBORG

Annons

Ser man tillbaka på 30 år inom journalistiken har mycket hänt. I första hand inom det tekniska. Förr tog det sex minuter att skicka ett manus på fax till Falun. Nu trycker man bara på några dataknappar så hamnar materialet i stora datorn i Falun.
Att skicka en bild var lika omständligt. Efter framkallning en timme skulle negativen skickas per buss. Nu skickas bilderna direkt genom datorn.

Det mest roliga och intressanta är allt man fått uppleva, alla människor man fått träffa. Man har fått vara ute på ”fältet” och arbetat, inte suttit inne i någon lokal och just denna frihet har varit värd mycket.
Det var inte meningen att JUST jag skulle bli journalist. Efter att ha misslyckats totalt i folkskolan stod inte mycket öppet annat än Domnarvets Järnbruksskola. Där höjdes betygen genom praktisk arbete med inte så mycket teori.
Allt nog började jag arbeta i Domnarvets Järnverk 1960. Lumpen kom emellan och därefter var det bara att gå tillbaka till Järnbruket.

Hårt behandlad

Då började läslusten komma tillbaka och INGEN kunde stoppa mig från att börja plugga igen. Jag visste knappt vad ett verb var när jag började studera igen. Hoppade på första kvällsvuxenutbildningen i Falun som drog igång 1965. Läraren i svenska drog mina skrivningar som exempel på hur man inte skulle uttrycka sig. Mina skolkamrater tyckte att jag blev lite väl hårt behandlad i bland.
Själv var jag glad över att någon sa vad jag gjorde för fel. Det var fel böjningar, fel syftningar och mycket annat. Var nöjd med kritiken.

Fick upp farten

Efter två års studier i förberedande gymnasiestudier i Falun fortsatte jag i Norrköping på Statens skola för vuxna 1967. Nu hade jag fått upp farten och det gick allt bättre ju högre upp i studierna jag kom.
En dag hörde jag någon säga att det var svårast att komma in på journalisthögskolan. Alltså skulle jag in där. Det var liksom höjden, att bli journalist.

Vikarierade som lärare

När jag sökte in på journalisthögskolan 1972 var det praktiska prov. Första försöket misslyckades också. Fortsatte på högskolan i Göteborg med att läsa statskunskap för de sade att det var en bra utbildning.
Våren 1974 började jag på Journalisthögskolan i Göteborg och gick där i två år och avlade en akademisk examen med fyra akademiska betyg i bagaget.
När jag var färdigutbildad fick jag inte jobb direkt utan vikarierade som lärare under två års tid, dels i Göteborg och dels i Smedjebacken och Ludvika. En fin erfarenhet.
Den 19 juni 1978 började jag på Dala-Demokraten i Hedemora och slutar nu efter 30 år.

Läslusten vaknade

En lärdom jag har dragit av mitt liv, är att du BLIR vad du vill bli. Min bana var nog utstakad att bli järnbruksarbetare som större delen av min släkt blev.
Men någonting annat vaknade inom mig, det var läslusten. Från att skolan var pyton när jag slutade 1957 blev den någonting fantastiskt 1965.

ROLAND ENGVALL

Annons