Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säterstampen bjuder på många nya sekelaktiviteter för barn

Annons

En påse med aktiviteter. Det är årets stora nyhet när Säterstampen går av stapeln på lördag. Påsen är till för barnen och aktiviteterna är rykande inaktuella företeelser från förra sekelskiftet. De är redan tidsenligt uppklädda, sitter i ett tidsenligt växthus på en tidsenlig Säterinnergård. Informationsstunden blir lite av en ”dramatiserad sittning”från tidigt 1900-tal.

Stampenentusiasterna har mycket att berätta inför årets evenemang. Huvudnumret för barnen, påsen med aktiviteter, är en slags biljett som ska locka till många spännande lärdomar. Ingrid Weilguni-Larsson, som för dagen ser ut som om hon befann sig i ett Oskarianskt fotografi, redogör:
- Barnen får lära sig göra ”jönbröd”. Ett slags bröd som bakas i ett järn. De får åka häst och vagn. De får lära sig dekorationsmåleri. Och de får lära sig slå rep och därmed tillverka sina egna hopprep (av rester från mattor!). Jag kommer också läsa sagor för dem av bland annat Elsa Beskow.
Allting detta för att också barn ska förstå hur det var för 100 år sedan. Och givetvis för att de ska ha kul.

Många nyheter i år

Det tillkommer även andra nyheter i år. Ytterligare en innergård kommer öppnas för allmänheten. Den ligger vid kvarteret Indianen, vid Västra Långgatan 9. För äldre Säterbor är platsen bekant för att det låg ett bibliotek där en gång i tiden.
Vidare blir det Stampenkafé i företagarlokalen vid Åsgränd. Överhuvudtaget kommer kaféer och varmkorvförsäljning förekomma på flera olika ställen. Samt givetvis en hel del blandad underhållning med rätt tidsstuk.

Det låter trevlig. Men varför heter det Stampen?
- När vi startade det här så kom det upp att vi stampade i gång någonting nytt. Och då blev det Stampen.
Att det sedan kan förväxlas med begreppet ”myntstampen” förtar inte fyndigheten, utan snarare förstärker den. Eftersom Säter är en gammal mynt-präglarstad.

Men varför ska man ha Stampen då?
Det vill många svara på.
- Bevara historien.
- Vara stolt.
- Trygghet att känna till sin bakgrund.
JOHN LEANDER

Annons