Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden om mottagandet av nyanlända: "Bostäder är den största utmaningen"

/
  • Socialnämnden i Säters kommun, här representerade av Hans-Göran Steneryd (S), vice ordförande, och Sune Hemmingsson (C), ordförande, har lämnat ett yttrande till kommunstyrelsen gällande mottagande av nyanlända för bosättning.

Socialnämnden har skrivit ett yttrande till kommunstyrelsen angående mottagandet av nyanlända.
– Vi tycker inte att enbart socialnämnden ska ha ansvar för dessa människor, säger Sune Hemmingsson.

Annons

Det finns få lediga bostäder i Säters kommun och socialnämnden vänder sig nu till högre ort för att få hjälp att hitta bostäder till nyanlända flyktingar.

– Vi har inga lediga bostäder hos oss och därför lyfter vi bostadsfrågan till högre ort, till kommunstyrelsen. En ny lag började gälla den 1 mars där kommuner även tilldelas att ta emot vuxna flyktingar, inte bara ensamkommande barn. Nu ska kommunerna även hjälpa till att ta ansvar för familjer, säger Sune Hemmingsson (C), ordförande i socialnämnden i Säters kommun.

– Det är länsstyrelsen sköter fördelningen av platserna nu. Nästa år blir det i stället Migrationsverket, säger Hans-Göran Steneryd (S), vice ordförande i socialnämnden.

Målet är att Säters kommun ska ta emot 35 personer under 2016.

– Detta blir en helt ny grupp för oss att ta ansvar för. Vuxna människor har inte varit vårt ansvar tidigare. Vi får ansvar att ta hand om dem och se till att det finns bostäder. Men det är svårt att hitta lediga bostäder i Säters kommun, säger Sune Hemmingsson.

Han påpekar dock att det inte är kommunen som ansvarar för de flyktingar som bor i boenden som drivs av privata aktörer.

– Nej, där har inte kommunen något ansvar, det är en sak mellan de privata aktörerna och Migrationsverket. Kommunen har bara ansvar för att barnen på dessa boenden ska kunna gå i skolan, säger Sune Hemmingsson.

Socialnämnden har lämnat in ett yttrande om bostadssituationen till kommunstyrelsen.

– Vi måste få till nya bostäder, det är den största utmaningen för oss. Sedan måste vi även hjälpa dessa människor att komma in i samhället, men det viktigaste är att vi löser boendet först, säger Sune Hemmingsson.

Läs fler nyheter från Säters kommun.

Annons