Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätercyklister i världscupssuccé

Matthias Wengelin kom sexa och Emil Lindgren elva i sista världscuptävlingen i crosscountry i Norge.
Att två svenskar placerar sig så tätt i toppen är något riktigt unikt.
– Det gick superbra! konstaterar Wengelin.

Under lördagen avgjordes den sjätte och sista deltävlingen i världscupen i crosscountry, där Sätercyklisterna Matthias Wengelin och Emil Lingren fick briljera tillsammans.
Wengelin, som kom i mål cirka två minuter och 17 sekunder efter den tjeckiske segraren Jaroslac Kulhavy, gjorde ett i princip felfritt lopp.
– Det gick superbra, det gjorde det! Jag hade bra flyt ända från start för en gångs skull, säger Wengelin.

Han kunde tidigt lägga sig precis bakom täten och hänga med de åtta varven runt banan.
– I stället för att kämpa och jaga de snabba så fick jag rygg på dem ända från början, och då är det en helt annan sak. Jag höll mig runt Emil i början och vi låg i topp 15 de första varven, sen plockade jag placeringar för varje varv. Att vi är från Säter båda två och toppar en världscup är ganska fränt!
Banan skulle egentligen ha körts sju varv, men eftersom damernas lopp gått ”för snabbt” förlängdes tävlingen, som slutligen kördes på cirka 35 kilometer.
– Tävlingen ska köras på ungefär 1,5 timme, och ursprungligen var banan snabbare än de trodde. Jag fick veta om ändringen två timmar innan, men det är inget att göra åt, menar Wengelin, som ju ändå gjorde ett strålande lopp.

Emil Lindgren kom på elfte plats, tre minuter och 21 sekunder efter vinnaren. Att två cyklister från Sverige båda kommer så nära toppen har i princip aldrig hänt förr.
När Fredrik Kessiakoff körde som bäst, hade Emil Lindgren ännu inte nått sina högsta placeringar.
Emil Lindgren konstaterar att man nu (eller åtminstone i helgen) har två svenskar och Sätercyklister i den absoluta världstoppen.
– Det som hände i helgen är väldigt unikt. Det Wengelin gjorde var sensationellt, och själv har jag bara haft fyra lopp i år som varit så bra. Man ska passa sig för att säga för mycket, men i helgen var vi absolut bland de bästa i världen.

Både Lindgren och Wengelin fostrades i CK Natén, en förening som Wengelins pappa var mycket drivande i.
– Det var Matthias pappa som drog med oss på våra första tävlingar 1996. Vi började samtidigt och har cyklat ihop och mot varandra hela våra liv, säger Emil Lindgren.

Louise Sundström/DT