Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säters barnpiloter får politiskt uppdrag

– Jag vill sprida kunskap om barnkonventionen till andra barn och ungdomar så att fler får veta när de ska säga ifrån till de vuxna, säger Johanna Börs. Tillsammans med sju högstadiekamrater, från Säter, utbildar hon sig till barnpilot. I höst ska de föreläsa för yngre elever om vad FN:s barnkonvention säger om barns rättigheter.

Jesper Andrén är en av piloterna.
– Min syster arbetade som pilot med detta förra året och tyckte att hon lärde sig mycket och att det var trevligt, så då ville jag också pröva på det.

Uppdraget kommer från Säters politiker och det handlar inte bara om att tala om för barn vilka rättigheter de har enligt konventionen.
– Det handlar också om att ge råd till och ställa krav på oss politiker så att vi fattar beslut som tar hänsyn till barnen, säger Mats Nilsson som är ordförande i Vilja våga vara ung i Säter.

Michaela Pietilä visste inget om barnkonventionen när hon hoppade på uppdraget.
– Men det verkade väldigt intressant. Visst kändes det nervöst i början att veta att vi skulle föreläsa om detta, men det har vi jobbat bort nu.
Ida Hedberg håller med.
– Det är både roligt och intressant, tycker hon.
Under nära tre veckor har de åtta ungdomarna fått utbildning om barnkonventionen. Utbildningen sker i Borlänge som genomför samma program. Formellt är det ett kommunalt sommarjobb, så ungdomarna får också betalt för sin insats.

På onsdagen fick de sitt uppdrag från politikerna under ett besök i kommunhuset i Säter. Kommunalrådet Abbe Ronsten och Mats Nilsson berättade då vad de vill att kommunens förtroendevalda politiker ska behöva lära sig om barns rättigheter. De bad också piloterna fundera på hur informationen om barnkonventionen ska förmedlas till politikerna.

Erik Hjelte/DT