Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säters stadsvapen ska inte slopas


Det förekommer felaktigheter i debatten om Region Dalarnas nya logotyp och hur den ska anammas av Säters kommun. Det menar kommunledningen, kommunalrådet Abbe Ronsten (S) och Lotta Bergstrand (FP).
- Ingen har sagt att vi ska ta bort smeden, och smeden i rondellen kommer självklart att stå kvar, säger Lotta Bergstrand.

I går fick politikerna en namninsamling med 552 namn på sitt bord. Säterborna Dan Ericson och Lars Gabrielsson har samlat namn mot att smeden ska bytas ut mot Region Dalarnas häst i Säters grafiska profil. Men det är en missuppfattning att så ska ske, hävdar Abbe Ronsten och Lotta Bergstrand.
- Region Dalarna har tagit beslut om att införa logotypen. Men de har inte tagit beslut om hur vår grafiska profil ska se ut, säger Abbe Ronsten.

"Smeden kan bli kvar"

Säters näringslivsenhet arbetar just nu med ett förslag till ny logotyp. Hur den ska se ut är inte klart förrän till hösten.
- Det kan bli så att smeden blir kvar i den grafiska profilen, säger Lotta Bergstrand.
Det Region Dalarna vill är att alla kommuner ska införa hästen istället för ett "a" eller "ä" i kommunnamnen. Det är en idé som Abbe Ronsten och Lotta Bergstrand stödjer helt och fullt.
- Sveriges befolkning förknippar dalahästen med Dalarna. Genom att byta ut "a" eller "ä" mot hästen får man betydligt större möjligheter att koppla ortsnamnet till Dalarna. Det skulle vara en oerhörd styrka om länets kommuner kunde samla sig till en gemensam profil, säger Abbe Ronsten.
Men det betyder inte, försäkrar han och Lotta Bergstrand, att stadsvapnet ska slopas.
- Det är det stadsvapen vi har och ska fortsätta ha. Vi ska självklart använda smeden i olika sammanhang, säger Abbe Ronsten.
SYLVIA KJELLBERG