Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar mot framtiden med stor renovering

Kulturföreningen Magasinet satsar hårt och både renoverar och bygger ut den gamla kulturfastigheten vid nya Resecentrum för uppskattningsvis 10 miljoner kronor.
– Det är kul om vi kan dra vårt strå till stacken och att det händer nå’t mer som lyfter Resecentrum, säger föreningens ordförande Mats Omne.

Magasinet har utvecklats till en populär mötesplats för en bred målgrupp och har blivit ett viktigt komplement i den lokala och regionala kulturen.
Magasinet är dessutom en attraktiv konsertlokal som artisterna vill återkomma till.

Sedan 1991 när huset hade stått tomt i tolv år har det hänt en hel del. På den tiden var det mobförråd i den stora hallen, men två filmare och en fotograf, däribland den nuvarande ordföranden Mats Omne ville annat med fastigheten.
– Det fanns tre lösa planer runt sekelskiftet, bland annat hörde vi att ÖB var på gång dit. Men vi hade andra planer och ville rädda det ­fina huset, så vi gjorde en bra deal, att vi skulle få en bra hyra mot att vi renoverade huset. Och den här gången tänkte vi göra det ordentligt och hoppas att allt ska stå klart till skid-VM 2015, säger Mats Omne.

Den nya huskroppen mot Korsnäsvägen kommer bland annat att inrymma en ny entré med garderob och förråd och ska kunna användas som utställningshall.
I planerna ingår även isolering av taket, en utvecklad restaurang- och köksdel samt renovering av kaj och tak mot lokstallarna. Syftet är att öka lokalens kapacitet, nyttjandegrad och ­användarvänlighet för att få en fungerande året runt-verksamhet.

En förädling av Magasinet är ett kostnadseffektivt ­alternativ, hävdar kultur­föreningen Magasinet. I stället för att uppföra ett nytt konsert- och kulturhus.
Planer som länge diskuterats, men som tycks ha svårt att ta steget från vision till verklighet på grund av de stora investeringar som en sådan nybyggnation kräver.
– Genom att bygga vidare på det som redan finns, skapar vi förutsättningar för ett optimalt resursutnyttjande på såväl kort som lång sikt, säger Mats Omne.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se